{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.668 visninger | Oprettet:

er der stor forskel på på race kat og huskat {{forumTopicSubject}}

hej alle sammen
når mig og min kæreste flytter i hus så kunne jeg godt tænke mig en Maine coon eller en norsk skovkat,
men alle bliver ved med a sige til mig a det er dyrt og jeg skal tænke på dyrlæge osv,

ved godt a sådan en kat skal have andet foder end en hus kat og man skal passe deres pels men er de virkelige så meget dyre end en hus kat?
har haft 3 katte før og der var ingen problemer med dyrlæge og loppemiddel ovs,
men mit spørgsmål til jer er om det virkelige er så dyrt som folk siger til mig? (:


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  er der stor forskel på på race kat og huskat
  • #1   13. jun 2015 At eje og tage ansvar for et levende væsen ,er en stor opgave.
    Ikke kun rent økonomisk ,men tidsmæssigt osv
    Mange killinger får man desværre næsten smidt i nakken grundet overflødig arvl.

    Derfor venter mange skønne katte på en ansvarlig ejer bla dyrenes beskyttelse.
    Hvor også vores kat er købt.

    Det er selvfølgelig dyrt at købe en racekat ,

    Prøv at tale med nogle seriøse opdrættere , der sælger med tavle.
    Eller google dig frem ,der står også noget om hvad lige netop den race kræver.
    Penge til dyrlæge skal der være uanset katteracen.
    Jeg har haft Skovkat, og er nu den heldige ejer af en skøn huskat smiley
    Formidlet videre af DB


  • #2   13. jun 2015 Vi har pt 4 racekatte og 2 huskatte. Racekattene er dyrere i anskaffelse end huskattene. Ellers koster de det samme at have - de skal alle vaccineres, have foder, bruge grus, komme til dyrlæge ved sygdom osv.
    Langhårede katte skal have daglig pelspleje - uanset om de har stamtavle eller ej.
    Nu nævner du Norsk Skovkat og Maine Coon - besøg opdrættere og sammenligne de to racers temperamenter. De er ganske forskellige.


  • #3   13. jun 2015 Altså dyrlægen tager ikke flere penge for at behandle en racekatte kontra en huskat og man kan være lige så uheldig at skulle meget til dyrlæge med sin huskat som man kan være med en racekatte.
    F.eks. min søster havde en Maine Coon hun var ikke til dyrlæge med katten udover årlige tjek indtil den dag han blev meget syg og det viste sig at have svær HD og måtte aflives han blev 14 år og var faktisk aldrig syg.
    Jeg har en helt almindelig huskat hun har haft krystaller i urinen, blærebetændelse (flere gange), har løse knæled på bagbenene og nu også gigt i forbenene, jeg har slet ikke tal på hvor mange penge jeg har brugt på dyrlæge regninger i gennem årene, hun er 8 år og jeg ved at det første år hvor hun havde krystaller i urinen og vi kæmpede et halvt år med det før hun var rask der brugte jeg over 4000 kr til dyrlæge og specialfoder, så en huskat kan koste rigtig mange penge..

    En racekatte kan være lidt dyrere at anskaffe sig og selvfølgelig hvis man anskaffer sig en langhåret race så koster det lidt pelspleje, men det er jo primært i tid det koster.
    Alle katte bør have kvalitetsforbedret, så i føder er det underordnet hvilken race man har så er prisen stort set den samme, man behøver ikke købe race specifikt føder, blot det er af en god kvalitet.


  • #4   13. jun 2015 jeg ved godt de koster penge når man skal have en og det koster tid,
    men mange siger bare de er dyre i dyrlæge og loppemiddel ovs, (:


  • #5   13. jun 2015 Jeg forstår ikke. Alle katte skal have loppebehandling, hvis de har lopper. Alle katte skal have ormekur, hvis de har orm. Alle katte skal have ordentligt foder. Alle katte skal dyrlæge ved behov.
    Det, man betaler for ved at købe racekat, er en nogenlunde forsikring om racens generelle temperament og udseende - der vil dog være individuelle forskelle smiley
    Når man tager en huskat til sig, er nåde temperament og udseende lidt et lotteri - det har også sin charme smiley Vores store blå huskattehankastrat er valgt, fordi hans mor var en meget smuk lille kulsort hunkat. Vores Sigurd og alle hans kuldsøskende er enorme - Sigurd er den eneste ensfarvede blå, de andre 4 har blå-hvide eller sort-hvide. Vores huskattehunkastrats ophav ved vi intet om - hun er en ganske stor hunkat. Hun bor sammen med vores fertile avlshan - de kan ikke undvære hinanden, så gode venner er de.


  • #6   13. jun 2015 Jeg tror de mennesker der fortæller dig at racekatte er dyre i dyrlæge er nogle der har en gammeldags holdning om at racekatte er nogle indavlede skravl som altid er syge, men det er jo netop derfor man køber racekatte af en ordentlig opdrætter, hvor katten får stamtavle og sundhedsattest med,så ved man netop hvad man køber og selvfølgelig er der ikke en 100% garanti, men man ved i det mindste en del om hvad man køber.
    Som dkkorat siger alle katte koster i loppemiddel, ormekur, kvalitetsforbedret og dyrlæge uanset race (huskat er også en race)

    Så nej en racekatte med stamtavle koster ikke nødvendigvis mere i dyrlæge regninger end en huskat, jeg kender mange med racekatte som aldrig har brugt så mange penge på dyrlæge som jeg har brugt i de 8 år jeg har haft min huskat Tøsen og hun er indekat og steriliseret, så det er ikke fordi hun kommer til skade udendørs.
    Så at racekatte skulle være mere syge og koste mange penge i dyrlæge regninger er noget uvidende bavl som er en forstokket fordom alt for mange uvidende har fået, særligt folk som enten aldrig har haft kat eller kun har haft gårdkatte..


  • #7   13. jun 2015 Det er lidt et lotteri om katten er rask eller ej, men når man først har dem, gør man jo hvad der er bedst for dem uanset rase eller ej.
    Min datter har lige sagt farvel til sin knapt 12 årige Main Coon pige, hun har ellers aldrig fejlet noget, men så gik det stærkt her til sidst.
    Min yngste datter har sagt farvel til 2 MCO drenge de blev begge 10 år og havde ikke haft sygedage, men begge døde af akut nyreproblemer.
    På 10 år har jeg haft 6 katte, og jeg har kun 2 ret unge katte tilbage.
    Nr 1 var Birk en hellig birma, han har altid skræntet med helbredet, flere gange om året havde han problemer med højre øre, han havde løse knæskaller og nyretallene var ikke ok, helt fra han kun var 1 år, men han nåede faktisk, at blive 9 år og det var ikke nyrerne som kostede ham livet.
    Dee Jay var nr 2 jeg fik ham 8 mdr gammel, han skulle have været avls kat ( også bimse) men hans sind var ikke til det,,, han var uldæder, men holdt sig ikke til det smiley eneste helbreds problem med ham var, at han stoppede tarmene med alt muligt smiley det sidste var et par ( hælkappen ) sommer sko, og dyrlægen mente ikke en operation ville gå godt smiley han blev 3 år.
    Nr 3 Tulla, var også en bimse, og hun boede sammen med de 2 første drenge, hun var født handicappet og desværre blev hendes liv kort smiley hun blev 2år og 4 mdr.
    Det år hvor jeg måtte sige farvel både til Dee Jay og Tulla med få måneder i mellem, var dyrlæge regningen godt 20000kr for dem alle 3, Tulla var indlagt 2 gange, DJ 1 gang, og Birk var til dyrlæge flere gange med ørene.
    Nr 4 var Manne, en dejlig stor Main Coon dreng, lige så god som dagen var lang, af testede forældre, men desværre viste det sig, at hans hofter var rigtig dårlige, og netop fordi han var stor og med tendens til overvægt, var han ikke en god kandidat til en hofteoperation, og da vi ikke kunne holde ham smertefri selv på 1 1/2 gange dosis til han størrelse, måtte jeg sige farvel til ham bare 4 år gammel.
    De 2 jeg har nu er Røde på 3 1/2 og Mitti på 2år, de har ikke haft en sygedag smiley men men, de har så en tand sygdom som alle katte kan få, FORL/TR, Røde får fjernet de sidste tænder til efteråret og har det fint,,, Mitti skal også tjekkes til efteråret, men om det går lige så hurtigt med ham????
    Hver kat står nok i omkring 12000kr i tandoperationer når de er færdige, måske en med en huskat ikke ofre det?? Men jeg gør, og forventer, at disse 2 drenge bliver mindst 15 år smiley
    Så du kan være heldig, at du får en kat, uanset rase eller ej, der aldrig fejler noget og du kan også være uheldig, at få en kat uanset rase som koster penge smiley

    Indkøb af rasekat syntes jeg personligt ikke er så dyrt, tænk på den er dyrlæge kontrolleret, vaccineret, mærket og neutraliseret. Ting som du skal hen og betale for hvis du får en lille huskat, altså hvis den ikke kommer fra internatet.


  • #8   13. jun 2015 "ved godt a sådan en kat skal have andet foder end en hus kat"
    Næ, racekatte skal da ikke have andet foder end huskatte.


    "og man skal passe deres pels"

    Ja, dét skal man! (og faen hvor er der mange, der har problemer med det smiley )

    "har haft 3 katte før og der var ingen problemer med dyrlæge og loppemiddel ovs"
    Du havde da en kat, der for nylig blev aflivet pga urinvejslidelse. Og sygdom er hvermands herre, som man siger. Det er en risiko, hvad enten man har racekat eller huskat.
    Og loppemiddel koster ligeledes det samme.

    "men mit spørgsmål til jer er om det virkelige er så dyrt som folk siger til mig?"

    Anskaffelsprisen for katten er da ret nem at finde ud af. Katten koster den pris opdrætter forlanger.
    Hvad der kan opstå af udgifter til evt. dyrlægebehandling og specialfoder, er umuligt at forudsige.

    Hvordan kan det forresten være at det er NFO og MCO du er interesseret i?


  • #9   13. jun 2015 Man skal også huske på at når man køber racekat er man dækket ind på en helt anden måde end når man køber af Hr. og Fru. Jensen som lige har fået killinger på deres blandingskat.

    Og hvis det er prisen som afskrækker dig kan jeg kun sig - så adoptere en kat med hele pakken fra et internat. (Gå endelig ikke ud og køb en ''Ægte'' MCO uden tavle. Så heller internat ell. Reg. opdrætter

    smiley


  • #10   13. jun 2015 Nej, en racekat koster en 4500-5500 for de to racer du er interesseret i (så vidt jeg lige er orienteret), og den er så neutraliseret, 2xvaccineret og øre- eller chipmærket + reg. inden den flytter hjemmefra. Det vil huskattene ikke være, så hvis det er prisen der tæller, så er det mest økonomiske helt sikkert at få en fiks og færdig killing fra et internat. Det dyreste er helt sikkert at købe "kopi racekatten", som man så selv skal ud og få ordnet det hele ved.

    Mht Maine coon og Norsk skovkat, så er de to racer ganske forskellige i temperament, så tag ud og oplev dem og find ud af hvad du kan lide, hvis du er seriøs omkring det. Når du køber en racekat bør du også få en god opdrætter i ryggen, som er klar med gode råd og vejledning gennem hele kattens liv. Samt kan fortælle dig om sygdomshistorien hos forældrene og generationerne bagved smiley Dertil bør racekatten have haft en utroligt god socialisering i de vigtige uger (2-7 uger) hvor den er blevet vænnet til alt der hedder støvsuger, negleklipning, pillegivning og øvrig håndtering, sådan at den altid er nem at håndtere i alle situationer smiley

    Foder - huskatte og racekatte har jo samme ernæringsmæssige behov, så der forstår jeg ikke hvorfor du tror det?

    Og den med loppemiddel forstår jeg slet ikke? Katte får lopper fordi de kommer i kontakt med lopper, ikke fordi de er en racekat eller en huskat??
    Mht dyrlæge, så er min erfaring bestemt ikke at racekatte er mere syge end huskatte. Nogle kan dog måske tro det, fordi racekatte ejere ofte er mere ansvarlige og parate til at bruge penge på deres kat hos dyrlægen end visse typer af huskatte-ejere (heldigvis er der også rigtig mange gode og ansvarlige ejere af huskatte).

    Hvis jeg skal fortælle om kattene herhjemme: Min maine coon på 8 år har haft brækket hoften, men det var jo et uheld og ikke sygdom. Dertil har han problemer med en stoppet urinleder engang imellem, men det er bestemt ikke et racespecifikt spørgsmål. Han har dertil haft en stor byld på halen som han måtte i narkose at rå renset - et bidsår, som han nok har fået fra naboens huskat, men hvem ved.
    Min nu afdøde huskat havde problemer med tænder og tandkød, og hun fik blærebetændelse en enkelt gang som ung, og havde rigtig dårlige nyrer da hun blev 6 år, og det endte med at være årsagen til at hun måtte aflives som 8 årig. Min anden huskat på 10 år har tandresorptioner, som igen er noget alle katte får, og fået fjenet tænder 3 gange. Hun har derudover både hofteledsdysplasi og slidgigt. Hun har derudover fået blærebetændelse et par gange, men ikke siden maine coonen fik og vi gik over til dagligt vådfoder.
    Min ældste europé på 5 år har ingen problemer med noget, og behøvede ikke engang en tandrensning da hun blev neutraliseret som 4½ årig (tidl. avlskat). Min næstældste europé på 3½ år har haft problemer med halen efter han fik et bid af en anden hankat der, men det har også været det eneste og er jo igen ikke sygdom som sådan. Han havde også super tænder da han blev kastreret som 2½ årig.


  • #11   13. jun 2015 Tinka
    min svigermor har en Maine coon og sys den er så dejlig og flot,
    og sys en norsk skovkat er virkelige flotte derfor kunne jeg godt tænke mig sådan en,


    ja min ene kat bliv aflivet men det var ikke min skyld det kom lige pludselig og jeg har også gjort alt hvad dyrelægen har sagt jeg skal gøre for a sikre mig a de ander ikke ender samme sted.


  • #12   13. jun 2015 Trisse - Nu er en kat jo andet end en pyntegenstand, så udover at de er flotte synes jeg du skal undersøge deres temperament lidt. De to racer er nemlig ganske forskellige. smiley

  • #13   13. jun 2015 ja det jeg jeg godt, ville også under søge det inden jeg skaffer mig en, nu er det også kun noget vi har snakkede om skal ikke have en før om et år tid vis det er sådan en vi skal have, men vil serføglig under søge dem inden jeg skaffer mig en,

  • #14   13. jun 2015 En racekat koster mere i indkøb ja, men forældre er også tjekket for en del ting, og moderen får ikke lov, at få 4 kuld på et år, og mange år i træk, derudover er de fuld update med dyrlæge, inden de forlader opdrætter, så de tjener ikke det store på kattene, hvis de overhovedet tjener på det.
    Vil ikke sige, at de skal have bedre foder end huskatte, jeg giver godt foder til mine blandingskatte, og mine huskatte fik også godt foder.
    Mine blandings katte har kostet mig flere penge hos dyrlægen, men hunkatten kan ikke tåle flåter, og havde problemer med, at tømme sine analkirtler også.
    Sundhedstjek er jo en sikkerhed man vælger, uanset race eller ej smiley det samme med vaccine.

    Ved en gratis kat, ved man ikke, om de har sygdomme. Man skal selv sørge for vacciner, ormekur, loppekur, neutralisering og mærkning.

    Så tror det kommer an på, hvad man søger i en kat, og hvad der passer bedst til ens hverdag. Jeg har haft 5 huskatte og 2 blandingskatte.
    Næste gang skal jeg have en ægte nfo, og måske en ragdoll eller hellig birma smiley


  • #15   13. jun 2015 Jeg har Maine Coon, Norsk Skovkat, blandingskatte og en huskat. De får samme foder. De får samme grus. De kommer til samme dyrlæge. Og de bliver kun børstet, når de er med på udstilling. Den øvrige tid tjekkes de kun for begyndende pelsknuder.

    Den største forskel er sindet. Maine Coonen er en stor lalleglad og til tider kluntet kat.

    Hvor den Norske Skovkat er en smule mere sin egen og noget mere elegant. (Kommer kun når den har lyst). smiley


  • #16   14. jun 2015 # 11) Jeg skrev ikke at det var din skyld. Det var blot en kommentar til at du nævnte noget om ikke at have haft problemer med dyrlæge. (Men jeg har nok misforstået meningen med at du nævnte det).

  • #17   14. jun 2015 Tinka
    jeg mente at komme a sted til dyrlæge og tjæk, undersøgelse og alt det, det er ikke noget problem for mig, jeg vil gerne gi alt hvad det koster for at mine katte har det godt,


  • #18   15. jun 2015 Du får lige et godt råd med på vejen fra mig.

    Inden man køber kat skal man vide at man er dens "forældre" de næste forhåbenligt 15 år eller mere og ikke blot indtil den ikke er sjov eller spændende længere. Når du har købt den er det dit ansvar.

    Det sagt så er der ting man skal være opmærksom på ved køb af racekatte.
    Før man skal købe en race kat, skal man være klar over at der kan være mange faldgrupper. De er grundet den menneskelige indvirkning i deres avl, desværre udsatte ifht. arvelige sygdomme. Derfor er det vigtigt at man tjekker alt tænkeligt, inden man køber og her taler jeg af bitter erfaring.

    1. Sørg for kun at købe kat hos et katteri, der på forlangen vil vise dig en attest, på at begge forældredyrne er testet for fri for arvelig hofteleds dysplasi (HD) samt Hypertrophic cardiomyopathy (HCM). Begge dele er forbundet med både store udgifter, samt hjertesorger hvis det i sidste ende koster din mis livet. Man betaler en høj pris for en racekat, så det skal de som det mindste kunne fremvise.

    2. Se på forældredyr. Er de opsøgende og glade. Virker de sociale? Spørg desuden om lov til at se deres tænder. Ser forældre kattenes tandkød mørkerødt eller blodigt ud, så er der sansynlighed for at killingerne også problemer med bisserne. Det er også et af problemerne hos racekatte.

    3. Tjek altid kontrakten inden du køber sådan en kat. Min personlige holdning er at er de villige til at give dig pengene tilbage ved død forsaget af arvelige sygdomme, så ved man at de står inde for deres dyr. Det skal fremkomme af kontrakten.

    4. Se om kattene har det godt der hvor du køber. Er der syge dyr eller er der møg beskidt og ikke gjort rent for kattene, så køb et andet sted.


    5. Bed om at få et link til pawpeds databasen. Katte der er heri kan man "spore". Man kan se hvor mange % indavl der er i to kattes afkom ved en høj indavls procent så find et andet sted.


    Racekatte er smukke, lidt specielle og ofte meget dejlige dyr. Man kan med fordel købe en, men man skal være klar over hvad man går ind til og hvad man skal være opmærksom på.

    Held og lykke herfra.


  • #19   15. jun 2015 Lasse - Godt indlæg, der er dog lige nogle ting, hvor jeg er uenig med det du skriver og derfor her vælger at kommentere. Noget af det dog fordi det virker til at du baserer det på maine coon racen og ikke andre racer, er det korrekt?

    1. Sørg for kun at købe kat hos et katteri, der på forlangen vil vise dig en attest, på at begge forældredyrne er testet for fri for arvelig hofteleds dysplasi (HD) samt Hypertrophic cardiomyopathy (HCM). Begge dele er forbundet med både store udgifter, samt hjertesorger hvis det i sidste ende koster din mis livet. Man betaler en høj pris for en racekat, så det skal de som det mindste kunne fremvise.

    Hvis det altså er relevant at teste for HD eller HCM, så ja.
    HCM er den hyppigeste hjertesygdom hos kat, og det kan være rigtig fornuftigt for snart sagt alle racer (og huskatte, men de er så ikke så relevante her) at få tjekket hjertet. Rigtig mange racer oplever dog absolut ingen problemer med HD.


    2. Se på forældredyr. Er de opsøgende og glade. Virker de sociale? Spørg desuden om lov til at se deres tænder. Ser forældre kattenes tandkød mørkerødt eller blodigt ud, så er der sansynlighed for at killingerne også problemer med bisserne. Det er også et af problemerne hos racekatte.

    Årh, det er altså ikke sandt at det er et problem hos racekatte. Nogle få racer har dog en hyppigere tendens til tandkødsproblemer end gennemsnittet. Andre har det modsatte.


    3. Tjek altid kontrakten inden du køber sådan en kat. Min personlige holdning er at er de villige til at give dig pengene tilbage ved død forsaget af arvelige sygdomme, så ved man at de står inde for deres dyr. Det skal fremkomme af kontrakten.

    Det er IMO ikke nødvendigt at skrive i kontrakten, når man som opdrætter ved at man er forpligtet til det i følge lovgivningen. En kontrakt bør efter min mening være så simpel og enkel som mulig for at undgå misforståelser. I sådan et tilfælde skal man dog også lige huske alle de ting man som køber er forpligtet til i sådan en situation.


    5. Bed om at få et link til pawpeds databasen. Katte der er heri kan man "spore". Man kan se hvor mange % indavl der er i to kattes afkom ved en høj indavls procent så find et andet sted.

    Ja, man skal dog lige sætte sig ind i både hvad der er normalen for de forskellige racer for at kunne sammenligne indavlskoefficient, samt I hvordan man bruger pawpeds. Der er f.eks. ikke meget sjov i at gøre det for perseren, for der typisk er i hvert fald 95% af stamtavlen i de bagerste led ukendt, så man ikke kan regne med den komplette indavl. Mens stamtavlen typisk er 98-100% komplet for andre racer, som f.eks. maine coon.


  • #20   15. jun 2015 Tak. Hun skrev at det var Maine coon og Norsk skovkat hun var interesseret i. Alle de tre ting jeg i min post gjorde opmærksom på, skal man være opmærksom på ved begge racer.

    Med hensyn til kontrakten så står jeg ved min påstand. Det er lettere at vende tilbage til opdrætter, hvis der er helt klare linjer. Min erfaring siger mig også at der sjældent er tale om en simpel kontrakt uanset.


  • #21   15. jun 2015 # 15
    - lille rettelse: Maine coon er Til tider MEGET kluntet kat smiley Især som killing/ung smiley


  • #22   15. jun 2015 Tak for det alle sammen (:

  • #23   15. jun 2015 Lasse P - OK, det gjorde du bare ikke klart i dit indlæg, hvor du omtalte racekatte og ikke blot de to pågældende racer.
    OK, din erfaring med kontrakter kender jeg jo ikke, min er dog den modsatte smiley


  • #24   15. jun 2015 Det var vel næppe nødvendig når trådstarter selv havde specificeret emnet.

  • #25   15. jun 2015 Lasse - Det er det jo tydeligvis, når andre kan tolke ordet racekat som alle racer, og ikke blot som de to, og det intet sted står i dit indlæg.

  • #26   15. jun 2015 Nu var beskeden henvendt til trådstarter, der selv havde specificeret emnet. At du bliver forvirret var selvfølgelig ikke hensigten, men man kan næppe tage alle tænkelige hensyn i en offentlig debat. Det sagt så er jeg ikke interesseret i at fortsætte dette ordkløveri.

  • #27   20. jun 2015 Mine huskatte har kostet mere i dyrlægeregninger og foder end racemisserne.

    Hvis du lader kattene rende frit ude, så stiger dyrlægeregningerne i kr. Og tit også i antal.

    At købe en racekat uden tavle er som at købe katten i sækken. Du aner faktisk slet ikke hvad du får - ej heller om den i det hele taget er raceren eller ej. Men mange kalder de "ægte-uden-tavle-katte" for den race den er købt som. Hvis kræet så bliver syg igen og igen, så er det racen der er noget galt med og ikke det faktum at katten næppe var det man købte. Og sælgers skyld er det heller ikke - selvom vedkommende kan have solgt en kat med sygdommen i generne ( manglende tests bla)


Kommentér på:
er der stor forskel på på race kat og huskat

Annonce