{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
859 visninger | Oprettet:

Hvordan bestemmer man stens alder? {{forumTopicSubject}}

<b>Hvordan finder man ud af alderen på en sten? For man kan vel ikke tælle årringe eller måle længden af de grå hår?

</b>Generelt er sten temmelig mutte. De taler ikke om deres alder. De får ikke rynker og topmave, selvom de er millioner år gamle. Og de afslører ikke deres alder, i hvert fald ikke før man har kendt dem rigtigt længe.

Man kan aldersbestemme sten på forskellige måder. For eksempel ved at måle henfald af radioaktive stoffer i stenen, eller ved at se på hvilken sammenhæng stenen findes i. På den måde kan man kan enten finde den absolutte alder eller den relative alder.


Når sten har en relativ alder, betyder det, at man har fundet den i en sammenhæng, hvor man kender alderen på de ting, der findes sammen med stenen.

For eksempel kan der være et fossil af et fortidigt dyr i stenen. Hvis man ved hvornår dyret levede, ved man også hvornår stenen blev skabt. Dyret inde i stenen må nemlig være kommet derind, samtidig med at stenen blev til.

Den mest præcise metode er at måle radioaktive stoffers henfald. Det giver den absolutte alder. Hvis der ikke er forstyrrelser i stenen, så kan vi måle til én procent af stenens alder. Det betyder, at en hvis en sten er 100 millioner år gammel, så kan vi placere alderen inden for én million år.

Stens aldre er interessante, fordi de fortæller om jordens opståen og udvikling.

Da kontinenterne begyndte at glide fra hinanden, dukkede der vulkaner op i sprækkerne. Og med vulkanerne kom nye sten. Ved at spørge til de vulkanske stens alder, kan man for eksempel få en dato på kontinenternes fødsel.

<b>Vidste du...
Er der et fossil i din havesten, er stenen og fossilet cirka lige gamle. Kender du alderen på den ene, kender du også alderen på den anden.

Hvis hverken sten eller fossil har afsløret deres alder, bliver du nødt til at finde ud af, hvilke grundstoffer der er i stenen og måle deres radioaktive stråling. Så kan du regne dig frem til alderen.


Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Hvordan bestemmer man stens alder?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce