Hav styr på værktøjskassen når hunden skal klippes

Hav styr på værktøjskassen når hunden skal klippes

20. aug 2018

Alle lykkeligere ejere af hunde med lang pels ved, at hunden skal klippes med jævne mellemrum for at bibeholde dens smukke udseende samt lette den daglige pelsredning. Tidligere var dette et job for hundefrisøren, men de senere år er flere og flere hundeejere selv begyndt at klippe pelsen på deres elskede husdyr. Ifølge Danmarks statistik var der tilbage i 1990 registreret mere end 1000 professionelle hundefrisører og hundesaloner i Danmark. Hvis vi slår dette tal op for 2017, er det faldet helt ned på cirka 150 personer og saloner.

Årsagen til dette skal dels findes i at danskerne er blevet mere sparsommelige og Gør-Det-Selv-agtige dels findes i at hundeejerne blot har fået øjnene op for, hvor hyggeligt det er selv at klippe deres hunde samt, hvordan dette styrker båndet mellem hunden og dets ejer.

En af de forretninger der fra starten af har været med på klippebølgen, er internetbutikken Cotonshoppen.dk, der ligger i Aarhus.

Virksomheden startede tilbage i 2007 og markedsfører og sælger tilbehør og produkter til alle hunderacer med hovedfokus på klipning og pelspleje. Cotonshoppen.dk udgav i 2016 en film-guide ”Vil du have en bamsehund?” med vejledning til, hvordan man foretager den såkaldte bamseklipning, der er en metode, der primært anvendes på mindre hunde for at få deres pels til at fremstå mere fyldig og "fluffy".

Hvis du som hundeejer overvejer at begynde at klippe din hund selv, skal du afgøre, om du ønsker at klippe med saks eller med klippemaskine - en såkaldt "hundetrimmer". Det mest almindelige er dog helt klart at benytte en maskine, da de færreste begyndere har det håndelag der skal til for at foretage en flot, manuel klipning med en saks. Dog er der mange hundeklippere, der vælger at supplere med en såkaldt efillersaks, der er en saks med tænder, der bruges til afrunding af blandt andet hovedet.


Når vi taler hundeklippemaskiner, er den mest solgte model i Danmark i øjeblikket en maskine, der hedder Oster A6 Slim. Denne model kører med et standardsystem, der gør, at den kan bruge det samme tilbehør som andre klippemaskiner, der følger samme standard. Dette tilbehør omfatter klippeskær, der er den del af klippemaskinen, der fysisk klipper pelsen. Et klippeskær er i virkeligheden to rækker modsatvendte tandknive, der klipper det pels, der kommer i mellem. Klippeskær sælges i en lang række variationer alt efter type af hund og længde af pels.

En anden vigtig ting er den såkaldte afstandskam, der monteres ovenpå specielle klippeskær. Disse skær kaldes ofte for basisskær, og klipper i sig selv pelsen helt ned. Afstandskammen bestemmer den længde pels, der efterlades på hunden efter klipningen og fås i stort set alle længder fra få centimeter til adskillige centimeter.

Med den rigtige klippemaskine og det rigtige tilbehør, bliver klipningen til en leg, og vil give mange hyggelige stunder for både dig og din hund. Besparelsen ved selv at klippe sin hund er ofte meget stor. Man siger som en tommelfingeregel, at tredie gang du klipper din hund, har klippeudstyret tjent sig selv hjem. Klipning er dog et håndelag, der kræver masser af tid og øvelse at mestre. Du vil nok opleve, at de første gange du klipper hunden, vil resultater bliver lidt hakket og uensartet. Den gode nyhed er dog, at pelsen altid vokser ud igen, så du får en ny chance nogle måneder senere.


God fornøjelse.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg