Inde- eller udekat?

Inde- eller udekat?

20. dec 2017


Der er mange diskussioner om, hvorvidt man bør have sin kat inde eller ude. Det er naturligvis op til den enkelte, så længe man tager ansvar for sin kats færden. Og så bør man huske, at det som hovedregel er lettere at gøre en indekat til udekat end omvendt, hvis man skifter mening undervejs.


Indekatte

Katte kan leve et fremragende liv som indekatte - specielt,hvis de ikke har været vant til andet. Da indekatte ikke får helt så mange indtryk, som en udekat, er det vigtigt at holde den aktiveret og stimuleret. Det gør du ved at lege med katten, og sørge for at den har masser af aktiviteter indendørs, som f.eks. kradsetræ, klatretræ og en masse legetøj, der holder den i gang.

Aktivér din indekat

Og det kan også være en idé at anskaffe mere end én kat, så de kan underholde hinanden.

At være indekat betyder ikke, at den absolut aldrig må komme ud - du kan f.eks. lære katten at gå i sele, og have den med ud på små ture. Det er dog ikke alle katte, der trives med sele, så det skal afprøves, og det skal foregå i kattens tempo, så den vænner sig til selen.


Kattegård

Hvis du har pladsen, kan du også bygge en kattegård til din indekat. Mange laver et indhegnet område i haven, hvor katten kan komme ud og få motion, og være ude - uden helt at være det.


Udekatte

Hvis du vælger at have en udekat, så er der flere ting at tage højde for. Først og fremmest skal du være klar over, at du har ansvaret for din kats færden, når den er ude.  Du har pligt til at sørge for, at katten kun opholder sig på din egen grund. Nogen vælger at indhegne haven, så katten holder sig inde, men praktisk kan det være svært at holde katten på egen grund.

det betyder også, at du er ansvarlig for at katten ikke kommer hos naboer o.lign, der ikke ønsker katten på sin grund - ligesom du er erstatningsansvarlig, hvis katten ødelægger noget, når den er ude på egen pote.


Hvis du vælger, at have udekat bør du også sørge for at katten er neutraliseret og vaccineret - så der hverken kommer uønskede killinger eller sygdomme. Sørg også for at katten har ID-mærke, så du kan blive kontaktet, hvis der skulle ske noget.


Udekatte bør løbende få ormekure, da de fanger og spiser små dyr, som kan have orm.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg