{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.026 visninger | Oprettet:

Hvorfor bliver han kaldt Sankt Hans? {{forumTopicSubject}}

<b>Det er let nok. Vi taler om Johannes Døberen,« konstaterer Morten Warmind, lektor, ph.d. og studieleder ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

</b>I almindelig forstand er han Jesus' fætter, fordi han er søn af en søster til Maria. Han er også den person, som fortæller, at nu kommer Messias. Vi kan se i Det Nye Testamente, at han var en ørkenprofet, der levede i vildnisset og prædikede, at folk skulle blive bedre mennesker. Det er til ham, Jesus kommer og vil døbes, derfor bliver han kaldt Døberen. Han døber Jesus, og i det øjeblik bliver det klart for Jesus, hvad han skal gøre, og hvem han er.

Så han er meget vigtig af flere årsager, og derfor bliver han og Jesus' fødselsdage lagt på hver deres ydersolhvervspunkter i den rituelle kalender, som ikke er lige så gammel som evangelierne, men formentlig fra 300-tallet. Jesus har fødselsdag 25. december om vinteren, mens Døberen har fødselsdag 24. juni om sommeren, et halvt solår tidligere. Han er Sankt Hans.

<b>Hvorfor bliver han kaldt Sankt Hans?
</b>Det er én af de næsten utallige versioner af hans navn. Han bliver kaldt Johs, Jan, Hannes og virkelig mange andre navne, men Hans er den hurtigste, danske form. På fransk hedder han Saint Jean, på engelsk Saint John.

<b>Hvor længe har man fejret Johannes Døberen på denne dag?
</b>Det kommer først til Norden, da kristendommen ankommer på et tidspunkt omkring det 9. århundrede.

<b>Hvorfor brænder vi bål af?
</b>Det er et symbol på, at nu er det lyst, ligesom man kender det fra Sverige, hvor de fejrer Valborgsaften op til 1. maj, samtidig med at man forsøger at holde det onde væk. Det med heksene er en senere tilføjelse. Bålet er ikke en kristen, men en nordeuropæisk skik, som formentlig efterhånden er smeltet sammen med en kristen helligdag.

Kilde Videnskab.dk

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Hvorfor bliver han kaldt Sankt Hans?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce