{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
760 visninger | Oprettet:

Ægget kom først {{forumTopicSubject}}

<b>Bedøm ikke en mand på de svar han giver, men på de spørgsmål han stiller, sagde Platon.

Det siges også, at de største videnskabsmænd er dem, der kan finde ud af at stille de rigtige spørgsmål.

I århundrede har vi spurgt os selv, hvem / hvad der kom først - hønen eller ægget?

Der er ingen tvivl
</b>Det er uden tvivl ægget, der kom først. Ægget er noget meget basalt. Fuglene har udviklet sig fra dinosaurerne, der er krybdyr, og alle krybdyr lægger stort set æg; lige fra dinosaurer over krokodiller og alligatorer til skildpadder. Dinosaurerne uddøde for 65 millioner år siden, og hønsefuglene opstod formentlig sidst i Kridttiden (142-65 millioner år siden), altså mens de sidste dinosaurer levede.

<b>Der er virkelig ingen tvivl: Ægget kom før hønen. Men kan svaret være så enkelt, på et spørgsmål, som folk har spekuleret over så længe?

</b>Hvis du laver et stamtræ, kan du se, at fuglenes nærmeste slægtninge er krybdyrene. De er en delmængde af krybdyrene, som går væsentlig længere tilbage end fuglene. Fuglene forekommer i tid langt senere end krybdyrene.

Fuglenes nærmeste søstergruppe er krokodiller og alligatorer, og de lægger æg, og det gør alle andre krybdyr også. Så hvis den fælles forfader til fugle og krybdyr har lagt æg, er der ingen grund til at tro, at der er opfundet en ny slags æg hos fuglene. Fugleægget er en videreudvikling af krybdyrægget.

<b>Flere slags æg
En videreudvikling? Er æg ikke bare æg?

</b>Det kommer an på, hvordan man definerer æg: Om det er såkaldte amniotæg, der har en skal til at holde på fugtigheden, eller om de ikke behøver have en egentlig skal. Frøæg og fiskeæg har for eksempel ikke nogen skal, men en membran der holder på indholdet, men ikke på væsken. Derfor er de nødt til at være i vand for at kunne klare sig.

Krokodiller og skildpadder lægger amniotæg med blød skal. De har bedst af at være i meget fugtige miljøer, men de behøver ikke at være i vand. Og dinosaurerne lagde amniotæg med hård skal, ligesom høns gør. Amniotæg kan spores cirka 340 millioner år tilbage, men fiskeæg er endnu ældre.

<b>Der er ægge så meget mere at diskutere - det gamle mysterium er blevet spejlet, serveret og fortæret en gang for alle :o)

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Ægget kom først

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce