{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
862 visninger | Oprettet:

Lykke er frihed og positivitet {{forumTopicSubject}}

<b>Forskning i lykke er langtfra så udbredt som forskning i depression, men alligevel findes der gode råd til, hvordan vi sikrer os et mere positivt livssyn.

</b>Der er en svag tendens til at folk føler sig lidt mere lykkelige efter at have deltaget i Roskilde Festival. Men hvad vil det egentlig sige at være lykkelig?

Det har mange sikkert spurgt sig selv om gennem tiden, og derfor er det et interessant faktum, at mens der er masser af anerkendt forskning om psykiske problemtilstande som angst og depression, kan videnskabsfolk der forsker i lykke tælles på få hænder.

Ikke desto mindre er det lykkedes for forskerne at indkredse nogle af de faktorer, som vi måske troede ville være hovedveje til et lykkeligere liv, men som faktisk ikke ser ud til at have megen indflydelse alligevel.

Hverken uddannelse, ungdom eller solskin får lykkebarometret til at stige. Heller ikke rigdom er en sikker vej til lykke, omend en vis form for økonomisk frihed helt sikkert har effekt.

Frihed er til gengæld et nøgleord, for både politisk og personlig frihed betyder meget for os. Også religiøsitet kan give mere glæde i livet, selvom det er svært at fastslå, om det er Gud eller den sociale samhørighed, der gør udslaget. Et tæt forhold til venner og familie er også med til at give et positivt livssyn. Generelt viser de fleste undersøgelser, at sociale faktorer er meget vigtige for os.

<b>Hvorfor føler vi?
</b>I økonomisk teori hører vi ind imellem om rational choice-teorien, hvor grundantagelsen er, at vi handler ud fra rationelle beslutninger, truffet ud fra en lynhurtig indre cost/benefit-analyse. Men ofte handler mennesker ikke særlig rationelt, for følelser spiller næsten altid med i processen.

Hvad nu, hvis vi ikke havde alle disse her forstyrrende emotioner, der får os til at handle ud fra følelser frem for fornuft? I sådan en verden ville vi hverken opleve angst, bedrøvelse eller lykkerus. Ville det være til vores fordel? Nej.

Vi er udstyret med emotioner, fordi det understøtter individets overlevelse. Sådan har det været gennem 200 millioner års pattedyr-evolution. Emotionerne spiller stadig samme roller i moderne samfund og kulturer, da vores basale genetiske programmer ikke er nævneværdigt ændrede i de sidste mange tusinde år.

Når vi oplever angst eller stress, er det fordi der kan være fare på færde, og det er vigtigt, at kroppen forbereder sig på kamp eller flugt.

<b>Tre former for lykke
</b>Disse tilstande kategoriseres som: det rare liv, det engagerede liv og det meningsfulde liv.

1.Det »rare« er positive emotioner, der giver øjeblikkelig bingo i hjernen ved at sætte gang i belønningssystemet, så der produceres dopamin - hjernens glædeskemikalie.

2.Det »engagerede« er en længerevarende oplevelse af fuldstændig fordybelse, hvor man glemmer sig selv og tid og sted (også kaldet 'flow').

3.Det »meningsfulde« handler om oplevelsen af noget større end én selv. Noget, der rækker ud over den umiddelbare oplevelse. F.eks. følelsen af samhørighed og af, at der er noget der er større end én selv.

<b>Alt med mådehold
</b>Der er masser af positive emotioner i form af mad, drikke, farver og musik. Mange er dybt engagerede i en udfordrende opgave - ikke mindst de mange frivillige. Og der er selvfølgelig et kæmpe oplevelsesfællesskab med 50.000 andre for Orange Scene, som umiddelbart ligner en højere mening.

Men ironisk nok kan massivt druk hurtigt smadre det hele igen: Du bliver syg i krop og hoved og du orker ikke engagere dig i andet end at drikke lidt mere, måske kaste op og så sove; og det er selvfølgelig svært at opleve meningsfuldt fællesskab, hvis man har drukket sig bankelam og intet husker dagen efter. Lykke på en festival forudsætter ligesom så meget andet mådehold.

<b>Lykke -kur
</b>Det store spørgsmål, som mange stiller sig selv er: Kan jeg blive lykkeligere?

Der findes enkle metoder, som kan give et mere positivt livssyn, og som dermed kan hjælpe mennesker til at føle større psykisk velvære. Det indebærer at gøre sig selv bevidst om, hvad man er taknemmelig over her i livet, at glæde andre og at lære at tilgive.

Det er altså muligt at få den halvtomme kop til at være halvfuld i stedet. Det kræver en daglig indsats, og dermed er en enkelt Roskilde Festival en gang om året næppe metoden til at få et lykkeligere liv. Men festivalen giver mulighed for at lade batterierne op med sansestimuli, gode gerninger og sociale oplevelser, og det kan selvfølgelig godt give nogle et lille boost af kortvarig lykke.

Kilde Videnskab


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Lykke er frihed og positivitet
Kommentér på:
Lykke er frihed og positivitet

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce