{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
790 visninger | Oprettet:

Nye sygdomme truer vores vilde dyr {{forumTopicSubject}}

<b>Globaliseringen har øget risikoen for, at varer og dyr kan bære sygdomme med sig på tværs af landegrænserne.

</b>For 10 år siden levede svælgbremsen udelukkende i det sydlige Danmark. Siden har det lille insekt, der lever i svælget på rådyr, bredt sig nordpå, så det nu er at finde i hele landet.

Svælgbremsens udbredelse kan meget vel være et eksempel på, hvordan sygdomme som følge af den globale opvarmning spreder sig til nye områder og truer de vilde fugle og pattedyr, skriver Dagbladenes Bureau.

- Nogle af de sygdomme, vi normalt betragter som eksotiske sygdomme, der ikke tidligere har kunnet overleve i Danmark, kan komme til landet. Enten ved at sygdommen kommer hertil og får grobund, eller ved at insekterne, der spreder sygdommene, kommer hertil, siger Anne Sofie Hammer, der er seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet i Århus.

Men det er ikke kun sygdomme udefra, man skal holde øje med, for dem, der allerede findes i Danmark, kan også kan ændre betydning for dyrene.

Miljøministeriet har netop oprettet et Center for Vildtsundhed, der skal undersøge og overvåge sundhedstilstanden blandt vilde fugle og pattedyr i Danmark. Og det nyoprettede center vækker begejstring blandt de involverede parter.

Også hos Axel Bo Madsen, der er biolog og forsker ved Danmarks Miljøundersøgelser.

Han understreger dog, at indsatsen i lille Danmark på nogle punkter er utilstrækkeligt. Hvis trækfugle eksempelvis bliver ramt af en epidemi, er der brug for et internationalt samarbejde.

- Trækfuglene er vi ikke selv herrer over. Der er man nødt til at samarbejde med de kræfter, der er udenfor landets grænser, ellers hjælper det ikke ret meget. Så kan vi gøre nok så meget herhjemme i Danmark, men hvis problemet ligger et helt andet sted, så er vi jo lige vidt.

Miljøminister, Troels Lund Poulsen, har ikke umiddelbart planer om at tage initiativ til en større international indsats. Planen er dog, at vi skal arbejde sammen med vores naboer.

- En del af samarbejdet og opgaverne for Center for Vildtsundhed bliver også at invitere førende forskere fra de omkringliggende lande indenfor vildtbiologi og vildtsundhed til workshops, således at der sker en udveksling af erfaringer. På den måde har vi mulighed for at etablere et beredskab, hvis sygdomme blandt pattedyr og fugle opstår tæt på de danske grænser.

//JP

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Nye sygdomme truer vores vilde dyr

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce