HyggeHjørnet

HyggeHjørnet

Medlemmer: 770
Forside Forum Medlemmer Annoncer Katte
916 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 0 Svar

Tæger er blindpassagerer i kufferten Tæger er blindpassagerer i kufferten

<b>Væggelusen var næsten udryddet. Men danskernes rejselyst har betydet, at den lille tæge i stigende omfang er tilbage i landet. Og den er sværere at bekæmpe.

</b>Sommerferien er slut, og det er omkring en måned siden, at de fleste kom hjem fra ferie. Men er du sikker på, at du kun har fået souvenirs med hjem i kufferten? Hvis du er uheldig, har en ubuden gæst, nemlig væggelusen, sneget sig med.

Hvordan kan man så vide, om man har fået en ekstra passager med hjem i sin bagage? Ifølge Ole Kilpinen, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet og Statens Skadedyrslaboratorium, er væggelusbestanden i Danmark i kraftig vækst i disse år. Han mener, at der er mere end en årsag til det:

"Der er flere ting, der spiller ind. Danskerne rejser mere og får dem med hjem på den måde. Og nogle af bekæmpelsesmidlerne virker ikke så godt," siger han.

<b>Flere henvendelser
</b>Og hos Rentokil, Mortalin og Anticimex, som er de tre største skadedyrsbekæmpelsesfirmaer i Danmark, mærker man også den lille tæges aktivitet. Alle tre firmaer mærker en markant stigning i antallet af henvendelser:

"I løbet af de seneste seks år er der sket en 20-dobling af henvendelserne omkring væggelus," siger Claus Schultz, der er teknisk chef hos Rentokil. Han fortæller, at Rentokil dagligt har folk ude for at bekæmpe væggelus.

<b>Er det mon væggelus?
</b>Der går lidt tid, fra man kommer hjem fra ferie, til de første tegn på væggelus viser sig, fortæller Ole Kilpinen. Ifølge ham er der særligt mange henvendelser omkring væggelus i juli til november. Her begynder "højsæsonen", fordi væggelusen har haft tid til at formere sig.

Et af tegnene på, at man har besøg af den lille ubudne gæst, er biddene. Væggelusens bid kan være svære at skelne fra andre insektbid, men de forekommer hyppigst på hænder og fødder, fortæller Ole Kilpinen. Han uddyber, at nogle reagerer kraftigt med udslet på kroppen, mens andre intet mærker.

Væggelusen er lyssky, og derfor kommer den frem om natten, hvor den suger blod fra de dele af kroppen, der ikke er dækket af dynen. Herudover sætter væggelusen ekskrementer, hvor den færdes - specielt i sengemiljøet.

"Hvis man vil lokalisere væggelusen, skal man kigge i revner, sprækker og samlinger. Men et godt råd er at kigge under sengen, når man er ude at rejse. Hvis der er små sorte pletter, kan det være væggelusens ekskrementer, der mest består af blod," siger Ole Kilpinen og pointerer, at man derfor bør undgå at placere sin kuffert under sengen eller i nærheden af sengen.

<b>Mere end souvenirs i kufferten
</b>Ole Kilpinen fortæller, at man ikke selv skal prøve at bekæmpe væggelusen, men få hjælp af professionelle. Hvis man selv prøver at komme den lille tæge til livs, kan man øge risikoen for, at den spredes.

Væggelusen kan sprede sig fra lejlighed til lejlighed gennem rørsystemer. Som regel skal der mere end en behandling til, før man kan komme væggelusen til livs. Der går nemlig noget tid, før de sidste æg bliver udklækket.

Det er vigtigt at holde øje med, om der er tegn på, at væggelusen ikke er helt væk. Men efter et par måneder, kan man ifølge Ole Kilpinen tage det roligt. Væggelusen kan dog overleve i cirka 12 måneder uden at suge blod.

<b>Lille, men modstandsdygtig
</b>Der er ingen tvivl om, at der er kommet flere væggelus, og de er sværere at bekæmpe. Det middel, der findes mod dem, er væggelusene resistente overfor. Og det, der virker, er taget af markedet, fordi det er for giftigt.

<b>Væggelusen er en globetrotter
</b>Den lille tæge lever en beskyttet tilværelse indendøre, men derfor flytter den alligevel med til et andet land, når den ser en passende kuffert.

Derfor er Danmark ikke det eneste land, hvor man oplever en stigning i antallet af væggelus. USA, Australien og England er lande, der også er plagede af den lille tæge. Her fører man decideret statistik over problemets omfang, og i USA har problemet været så stort, at sundhedsmyndighederne har slået alarm.

Men selvom væggelusen findes mange steder i verden, skal man ikke frygte, at den overfører sygdomme. Væggelusen er ikke farlig for mennekser, den er "bare" sværere at komme af med igen ifølge Ole Kilpinen.

Han tilføjer, at væggelus intet har med hygiejne at gøre. Og hoteller med høj hygiejne kan sagtens have væggelus, hvis de har haft overnattende gæster, som har haft den med andre steder fra.

//JP

Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Ophæng gardinstang i betonvæg 300 kr.
  • Hækklipning 2.500 kr.
  • Hækklipning og busk beskæring, 1 stk 1.450 kr.
  • montering af to plafond lamper 1.000 kr.
  • Ophæng af ikea skabe/reol 500 kr.
  • Vand / Vaskemaskine 990 kr.

Opret en opgave



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Tæger er blindpassagerer i kufferten

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce