2.742 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 16 Svar

Indavl - hvornår? Indavl - hvornår?

Hej!
En opdrætter, jeg kender lidt til, vil krydse nevø og tante... Er det ikke lidt for risky i forhold til indavl? nevøens mor og tanten er godt nok halvsøskende, men alligevel? For at gøre det mere klart (forhåbentlig!!), så er nevøens mormor også tantens mor...


Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Udskiftning af stik til “grisetryne” 230V ifm fjernvarmeinstallation. Haster! Vi skal have etableret et 230V el-udtag med jord inden fjernvarme installationen indendørs kan etableres på mandag. Skal udføres autoriseret. Vi har ikke selv materialerne. 1.500 kr.
  • Montering af gardinstang – soveværelse. 500 kr.
  • Monter lampe på badeværelse, og fjern gammel fastmonteret lampeudtag. 1.000 kr.
  • Hovedrengøring 2.000 kr.
  • Udskiftning af køkkenbatteri 1.000 kr.
  • Have mand 500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Indavl - hvornår?
  • #1   15. mar 2008 Så er den da lige lovlig tæt den parring

  • #2   15. mar 2008 Det lyser nu ikke særlig "indavlsagtigt" i mine øjne...hvis man regner procenten ud, er den garanteret ikke engang særlig høj,

    Jeg har 2 katte, med samme morfar - når de skal parres vil de "kun" give en indavlsprocent på ca. 5,25 % fordelt på 9 generationer. Så dit eksempel er absolut ikke grelt ;0)


  • #3   15. mar 2008 Ja, er den ikke det???? Jeg synes sgu det er lidt halvkriminelt, men jeg er jo altså ikke opdrætter, så hvad ved jeg???

    Men hvor går grænsen? Hvor langt skal man ud for at risikoen for decideret indavl mindskes?

    Havde det været mennesker, havde det jo for så vidt været tilladt og ikke at betegne som incest, men kan det overføres direkte til katte?


  • #4   15. mar 2008 camilla: du nåede lige at skrive, mens jeg svarede hanne! kan du monstro lære mig, hvordan man regner indavlskoefficienten?

  • #5   15. mar 2008 Lyder mere som lineavl end indavl smiley

  • #6   15. mar 2008 Hvis man som opdrætter parre tæt - nogle kalder det indavl...andre linje avl....er det vigtigt at kende til stamtavlens indhold - godt som skidt - for når der dobbles op på det gode og eftertragtet dobbles der jo også op på den negative arv.....
    Jeg skal ikke gøre mig klog på området - jeg rådspørger mig gerne med mere erfarrende opdrættere hvis jeg parre tæt....
    Da min mand var på genitik kursus sidst blev emnet faktisk berørt....Jeg ved at Pil R. som ofte skriver herinde kan komme med en rigtigt god forklaring....hvilket hun også gjorde da hun holdt seminaret sidst...
    Men hver sin smag....og hver sin mening om området..:-)
    anna


  • #7   15. mar 2008 Du spørger; hvor grænsen for indavl/linieavl går smiley

    Til det kan jeg kun svare,; der hvor man selv sætter den.
    Jeg kender til dygtige seriøse opdrættere der parrer far/datter eller mor/søn........................og jeg kender dygtige seriøse opdrættere der aldrig kunne finde på at parre så tæt.

    Jeg tilslutter mig Anna, idet jeg også har hørt Pils forklaring og hun kan virkelig sætte det sort på hvidt, så man kan forstå det.
    Lad os håbe hun ser tråden smiley


  • #9   16. mar 2008 Mener indavl er:

    mor/søn, far/datter, bror/søster (Nogle tager vidst også bedste forældrene med, altså farfar/barnebar)

    linie avl: Længere ude samt fætter og kusine parring samt onkel/niece og moste(elelr faster/nevø

    Personligt syntes jeg det kommer meget an på linierne om man skal lave det smiley og hvor meget indavl/linieavl der er i forvejen


  • #10   16. mar 2008 Hey
    Nu syntes jeg altså ikke der bare er sort og hvidt mht. indavl/linje avl.
    Mange kigger kun på de 4 første led i stamtavlen, og nå det er tilforladeligt ud der så er alt nok godt... men Alle/mange har altså en 20- 25 led mere på. Og disse led glemmer mange.
    Hvad der kan se ud som en tæt pakning kan faktisk være/give en lav indavls procent. Hvis ex. hankatten kommer fra andre linjer.
    Så det er ikke altid man skal falde på bagdelen, over en fætter/kusine parring. El. havl søskende parring..
    Måske man skaulle spørge opdrætteren om tankerne bag denne parring, istedet for at dømme.
    Bare min morgen tnaker.
    Hilsen Pia


  • #11   16. mar 2008 Pia....HØRT smiley
    anna


  • #12   16. mar 2008 PIA...hørt!!

    Et godt eksempel.

    Min Wild Thing har på faderens side samme hankat som farfar og morfar...det giver en indavlskoeficient på 0,7 over 4 generationer og 4,71 over 9. Kigger man KUN på tavlen, vil man gætte på at han var rigtig høj i procenten.

    Til jer der ikke kender dette værktøj, så findes der en database www.pawpeds.com hvor man kan beregne procenter og lave testparringer, når bare ens stamtavler ligger i systemet.


  • #13   16. mar 2008 Som et andet eksempel, jeg tager 2 katte som umiddelbart på tavlen ikke har fællesnævnere...men når procenten regnes ud kan den ligge højere, end 2 som på tavlen er beslægtet.
    Man kan ikke "nøjes" med at kigge på stamtavlen altid, og så sige at der ikke er familære bånd som ligger tæt bagved de 4 generatiober :0)


  • #14   16. mar 2008 Man skal huske at gener muterer hele tiden. Derfor beregner man kun indavl i et vist antal generationer, da man udover disse formoder at genet har ændret sig en lille smule. Derved er generne ikke identiske og dermed gir det ingen effekt ift. indavl.
    Indavlsprocenten beskriver sandsynligheden for at få to helt identiske gener fra både mor og far, der oprindeligt stammer fra den samme kat.

    Indavl er et værktøj i opdræt som der er mange myter om. Det kan være uhensigtsmæssigt at bruge hvis procenterne er meget høje, fordi vi har brug for en vis diversitet i vores gener, for bla. at bevare et sundt imunforsvar.
    De høje provcenter fås kun ved indavl generation på generation , på generation og ikke ved en enkelt tæt parring.

    Jeg læste en dag en god beskrivelse af indavl:
    Linjeavl er når man selv gør det. indavl er når andre gør det smiley


  • #15   16. mar 2008 Tusind tak for alle jeres svar - det gjorde mig en del klogere!

  • #16   16. mar 2008 Tak for tillidserklæringerne. smiley Jeg ser først tråden nu, fordi jeg, pudsigt nok, har holdt genetikkursus hele dagen, og der er jo sådan set allerede svaret: Indavl er i sig selv ikke entydigt godt eller entydigt skidt, men er en avlsteknik man kan arbejde med. Basalt set er resultatet af indavl en øget grad af homozygositet hos afkommet, og så gælder det generelt, at det er godt at være homozygot for et ønsket egenskab, men det er skidt at være homozygot for en uønsket egenskab.

    "Min Wild Thing har på faderens side samme hankat som farfar og morfar...det giver en indavlskoeficient på 0,7 over 4 generationer og 4,71 over 9. Kigger man KUN på tavlen, vil man gætte på at han var rigtig høj i procenten."

    Uønskede effekter af indavl er nemme at håndtere, da én udavlsparring er nok til at "nulstille" effekten af indavlen. Parringen mellem din kats far og mor er en udavlsparring, og derfor får du en lav indavvlskoefficient. Men på faderen, som er resultatet af en halvsøskendeparring, ligger den højere koefficient. Med andre ord: Hvis man vil kigge efter beslægtede katte i stamtavlen, skal de ligge *på hver sin side*, hvis man skal være bekymret for indavl. Indavl. som ligger *enten* på morsiden *eller* på farsiden er ikke noget at bekymre sig om for den individuelle kat.

    "Hvad der kan se ud som en tæt pakning kan faktisk være/give en lav indavls procent. Hvis ex. hankatten kommer fra andre linjer."

    Jeg forstår ikke, hvordan man skulle kunne have en høj indavlskoefficient i 4 generationer, som blivere *lavere*, hvis man regner flere generationer med? Eller hvordan skal det forstås?


  • #17   16. mar 2008 Tak Pil.....jeg vil da nærstudere tavlerne i morgen

Kommentér på:
Indavl - hvornår?

Annonce