{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.474 visninger | Oprettet:

Er du pindsvinenes ven? {{forumTopicSubject}}

Husker i pindsvinene i jeres have og lokalområde ?

Et hunpindsvin med unger er mindre udsat end andre pindsvin for f.eks. at blive kørt ned eller på anden måde komme alvorligt til skade i sammenstødet med mennesker eller maskiner

Dette skyldes, at hun, mens hun har unger ikke bevæger sig så langt omkring. Skulle hun alligevel være uheldig, vil ungerne, hvis de er store nok, ofte komme frem fra reden, når sulten bliver slem. Når de stadig ikke får mad, går de i en slags dvaletilstand for at spare energi. Finder du meget små og især kolde, passive pindsvineunger frit fremme om dagen, er de formentlig forladte.

Forladte unger bør komme i pleje - helst på en vildtplejestation. Det bedste du kan gøre for selvstændige ungpindsvin, er at give dem lov at passe sig selv.

Pindsvin som er ude om dagen, enten det er voksne eller unger, er der næsten altid noget galt med. Spyfluerne kommer hurtigt og lægger deres æg på dem, enten de er sårede eller ej, og spyen bliver til maddiker på et døgn. Så begynder maddikerne at æde pindsvinet op levende. Både spy og maddiker kan dog fjernes på plejestederne -så opgiv ikke et pindsvin selv om det ser slemt ud.

I er måske i tvivl om pindsvin skal have mælk eller ej. De får diarré af komælk, og unger dør
af det - så giv dem vand ! Moderløse unger kan flaskes op med KMR - modermælkserstatning eller gedemælk.

Når du er så heldig at have pindsvin i din have, så pas godt på de små nyttedyr. Du kan, hvis du vil, strø lidt kattetørfoder ud til dem, som supplement til snegle, bænkebidere, biller, larver og andet ”guf”. Frugt og grønt, brød, ris og anden vegetabilsk føde, går ufordøjet igennem. Solsikkekerner og især avocado, kan de have glæde af.

Der kan være lopper på pindsvin, men det er pindsvinets helt egen loppeart, som ikke kan leve på andre dyr. Lus har de aldrig. Skovflåt kan de få, såvel som andre dyr og mennesker. At pindsvin har så meget ”utøj” er en gammel skrøne.

Vær opmærksom på at pindsvin nemt kommer til at sidde fast i fodboldnet for børn, jordbærnet og mange typer hegnstråd. Vær forsigtig når du klipper dem fri og få dem til et plejested, så
de kan blive behandlet for skaderne af snor, ståltråd, spy og maddiker.

I udgravninger og lyskasser ligger der ofte pindsvin. De skal ikke bare hjælpes op, men
undersøges grundigt for spy - især i ører og omkring øjne. Fra bunden af lyskasser og
kælderskakte kan man anbringe et groft uhøvlet bræt op til jorden, så de fremover selv kan komme op, hvis de falder ned.

Når du anskaffer en hund, så kan du nemt lære den at lade pindsvinene være i fred. Hunde er kloge dyr, som ofte har hjulpet os med at finde moderløse
pindsvineunger. Trist er det dog, at vi får så mange pindsvin med hundebid ind i pleje. At ræve spiser pindsvin, når føden er knap, kan vi ikke gøre noget ved, men hundene får mad af os, så de bør ikke angribe pindsvinene.

HVAD KAN DU GØRE :

VAND - Der er nedlagt mange vandhuller, jævnet mange bakker og asfalteret mange veje, hvor der før kunne samle sig småsøer og pytter. Derfor - og fordi for få mennesker i villakvartererne har vand i haven - er der for langt mellem vandings­steder, så pindsvin ofte tørster ihjel.

Især når de vågner fra vinterhi er pindsvinene meget udtørrede og skal finde vand hurtigt. Skal de gå for langt, bliver de dehydrerede og konfuse og vakler forvirret rundt. De falder ned fra stengærder og ned i udgravninger eller bliver et let bytte for ræven. Også faren for at blive kørt over er større jo oftere de skal krydse veje på deres søgen efter vand.

Derfor: Stil en skål, som ikke kan vælte (fx en underskål, et fuglebad eller bare en gammel bradepande) et eller flere steder i haven og sørg for, at den ALTID ER FYLDT (også om vinteren i perioder med tøvejr – pindsvin kan godt vågne af deres vinterhi i lunere perioder).

Det er også vigtigt, at du holder vandet rent. Hvis du har en dam eller lignende i haven, sørg for, at der er steder, hvor pindsvinene kan komme til at drikke uden at falde i.

SKJULESTEDER - Pindsvin har brug for ræve- og hundesikre tørre steder til at bygge deres rede af vissent græs, blade etc., hvor de sover om dagen, yngler og tilbringer deres vinterhi.

Derfor: Undersøg, om du har gode skjulesteder i haven. Gode steder er skure, legehuse, terrasser etc., som er hævet over jorden, så der dannes et hulrum under dem, eller fx brændestabler på paller. Højden behøver ikke være mere end ca. 10-20 cm (ræven skal ikke kunne komme ind). Bunden må ikke være for hård, så pindsvinene kan grave sig ned i koldt vejr – altså ingen stenhård jord, fliser eller beton.

Åbne kompostbunker - eller gren- og kvasbunker i et mørkt og roligt hjørne af haven, som får lov at ligge urørt år efter år – er også gode. Har man ikke sådanne steder i haven, kan man bygge en pindsvinebolig.

Grundreglen er: Der skal være tørt og ikke for højt til loftet, bunden skal være blød, og der skal ikke være for lukket for at undgå kondensvand.

Kilde - uddrag af Dyrenes - Beskyttelse og Pindsvinenevennerne i Danmark.







Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Er du pindsvinenes ven?
  • #1   5. mar 2009 Jeg kan kun være enig, har da oz være medlem af pindsvinevenner i 2 år nu, lige siden jeg hørte de eksisterer smiley

    Vil virkeligt opfordre folk til at melde sig ind via www.pindsvin.dk, det er jo småpenge at være medlem, og så støtter man det skønne lille dyr smiley


  • #2   5. mar 2009 Ja for det er da et dyr som ikke kan undværes i naturen - de er helt vildt søde! Min mor har en lille familie der kommer hos hende....hun sætter altid vand og lidt mad ud til dem :o)

    Vores hund vil rigtig gerne have fat i dem - og en dag "mødte" vi en og så tænkte jeg okay, prøv du bare at stikke snuden ned i ryggen på den....og det gjorde han - han pev helt vildt, fordi han havde stukket sig. Normalt trækker jeg ham i en lang bue udenom, fordi det er synd for pindsvinet - de må blive så bange og nervøse. Heldigvis gør vores hund ikke, så han snusede kun til det....men han fik sig alligevel en forskrækkelse hehe


  • #4   5. mar 2009 Jeg har tit fanget min hund, Chang, med et pindsvin i munden. Han gør dem ikke noget. Han skal dog have lidt hjælp til at få dem ud af munden igen, da hans store kinder sidder fast i piggene. Ikke så det gør ondt, men som en slags modhager.



  • #5   6. mar 2009 Jaa de er vildt søde :o)
    Jeg kalder dem for små Kampvogne* og de er nusser**
    gode råd..


Kommentér på:
Er du pindsvinenes ven?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce