{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.804 visninger | Oprettet:

debat om corona virus {{forumTopicSubject}}

Kom så ud af busken...
Lad os nu få gang i en debat omkring corona..

Så vidt jeg har ladet mig fortælle, er det en helt almenlig virus, der er i de fleste kattehjem, især hvor der er mere end 4 katte..

Det med at corona er lig med FIP er ikke rigtigt.. Men corona kan muterer til FIP, og det har ikke noget at gøre med titter talet, titter talet, betyder at der er en virus eller bakterier, som kattens immunforsvar prøver at bekæmpe..


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  debat om corona virus
  • #1   14. maj 2008 Jeg forstår ikke helt, hvad det er, du vil debattere? Der er en masse facts om coronavirus og FIP, som du så fint skitserer - der er også mange fordomme, fordi ikke alle katteejere er opdateret i deres viden om coronavirus og FIP.

  • #2   14. maj 2008 "... ikke alle katteejere er opdateret i deres viden om coronavirus og FIP."

    Og desværre heller ikke alle dyrlæger smiley


  • #3   14. maj 2008 uhhhh lige mine ord Mega

  • #5   14. maj 2008 Som jeg har forstået det, så har Hanne været "genstand" for en del sladder og fordrejninger af facts, fordi hun har haft (har?) coronavirussen i opdrættet. Det kunne tænkes, at nogle af dem, der har løbet med urigtige oplysninger, ikke er ordentligt opdaterede omkring coronavirussen og forbindelsen til FIP.


  • #6   14. maj 2008 Det er da en del at debattere... mange tror desværre at man kan forbygge Corona og det ligefrem er ens skyld at kattene får det.. smiley

    Mine katte har Corona virus og Frederik døde af FIP for nyligt.. MEN det behøves ikke betyde at de får FIP.. kun 1-3% af corona smittede katte udvikler FIP.. og man kan intet gøre for at forhindre det..

    Hvis er opdræt får Corona virus eller tilfæde af FIP, så er det ALDRIG opdrætteres skyld!!


  • #7   14. maj 2008 kan corona kureres eller skal dyrene aflives?

  • #8   14. maj 2008 Caronavirus er ganske ufarlig - med mindre katten er stresset eller har svækket immunforsvar af anden grund... Katte med coronavirus er ikke syge - katte med FIP kan ikke helbredes.

  • #10   14. maj 2008 Kira H.. Nej Corona kan ikke kureres og dyret skal ikke aflives.. en kat er ikke syg, af Corona virussen... det er kun hvis det muterer og bliver til FIP og så skal katten aflives.. men der er kun 1-3 % som muterer og bliver til FIP

  • #11   14. maj 2008 Felis.. det passer nu ikke helt.. Min Felix som jeg mistede til FIP, var en ganske alm huskat og enekat..

  • #12   14. maj 2008 hmm, jamen det er da ikke forsvarligt at lukke sin kat ud til evt andre katte hvis den har corona? Så kan den jo smitte andre der måske ikke er så stærke? en det ikke lidt som hiv og aids? (lidt grov sammenligning)

  • #13   14. maj 2008 Hvis man skulle isolere alle katte med coronavirus. skulle de fleste katte leve som enekatte... Coronavirus er artsbestemt og for det meste ufarlig - de allerfleste katte er allerede smittede.
    Coronavirus er bl.a. den virus der giver forkølelse hos mennesker - dvs den findes i et utal af ufarlige mutationer, som det ville være urealistisk at isolere for.


  • #15   14. maj 2008 **Store kattehold medfører højere smittetryk og mere stress. Risikoen for, at en almindelig huskat, som ikke kommer fra et opdræt får FIP er meget lille. **
    **Smitsom bughindebetændelse forekommer især, hvor mange katte er samlet. Det skyldes en større risiko for virus-udskillelse og smitte, og ikke mindst skyldes det et højere stressniveau hos kattene. Jo højere kattenes stressniveau er, des mere svækkes deres immunforsvar, så de bliver mere modtagelige for sygdom.**

    Felis - Emma som jeg mistede til FIP var ganske alminelig huskat, og jeg havde kun 1 huskat mere dengang, og det var massere af plads til dem begge..


  • #16   14. maj 2008 Felis
    Helt korrekt. Den ene FIPkat, jeg har oplevet herhjemme, var en, jeg havde købt hos et andet katteri - ingen af mine andre katte blev påvirkede på nogen måde... faktisk bekæmpede de denne fremmede coronavirus fremragende! Ja, jeg lavede titermålinger på dem i nogle mdr bagefetr for en sikkerheds skyld...


  • #17   14. maj 2008 de 1-3% af katte hvor de får fip er jo heller ikke sikre tal, da der er mange katte der er blevet aflivet på grundlag af fip hvor de ikke havde det. Men mener jeg læste et sted at god 1 ud af 5000 katte får udbrud af FIP. Som sammenligning med mennesker evt. så rammes godt 1 barn ud af 5000 børn af gluten allergi.

  • #19   14. maj 2008 jeg mistede også en kat til FIP, men igen andre af de 17 katte jeg havde på daværende tidspunkt blev på nogen måde syge..... ja katterikatte er sandelig skrøbelige. (jeg havde 5 killinger på 5 uger og 5 over 10 år) så hvis det var så "farligt" som folk beskriver, så havde jeg nok mistet flere.....det er i alt fald min teori

  • #20   14. maj 2008 dejligt at i kommer på banen...

    Mega... Det er jeg godt klar over, det har jeg mærket, på egen krop, eller rette sagt min sjæl
    dkkorat... jamen, det er jo op til jer selv, jeg vil bare have gang i en debat ang Corona og tja FIP..

    Krista... Det er skam helt op til jer selv, hvad og hvordan i vil svare...

    Kira... nej og atter nej... smiler... corona er i sig selv ikke farlig..

    Felis.. du må meget undskylde... du lyder ret bredviden i dine udtagelser... jeg synes du burde opdaterer din viden.. hvorfor jeg skrive lige sådan er din holdning og den måde du skriver på...

    dk shakina... jep, det sker heldigvis ikke så tit at en kat udvikler FIP

    Haneben... smiler.. jeg havde nok også mistet et par killinger, hvis det var så farligt.. det har jeg så ikke gjort..

    carmilla, nej de kommer nok ikke på banen... men heldigvis er der andre der gør...



  • #21   14. maj 2008 Karen... så er det godt at de kære guder holder hånden over mig...

    Ja, det er godt skrevet Carmilla... knus til dig


  • #24   14. maj 2008 Felis F
    Hvis man ikke må købe kat fra "coronavirusramte katterier", så kan man slet ikke købe kat...
    Jeg ville være meget mere bange for at købe kat hos et katteri, der påstår at være "coronavirus fri" - for hvad vil der så ske med killingen, når den møder katte med andre bakterier/vira, end dem, den har mødt, der hvor den kommer fra?
    Et "coronavirus fri katteri" er et sterilt katteri (med alt hvad det indebærer dvs ingen udstillinger osv) - læs her om tidlig fravænning af killinger i et forsøg på at forhindre dem i at komme i kontakt med coronavirus http://www.dr-addie.com/earlywean.htm - de forhold vil mange opdrættere ganske simpelt ikke byde deres katte og killinger! Forøvrigt viser praksis, at det ikke virker:-( Til gengæld får man dårligt socialiserede killinger med svagt immunforsvar (dvs større risiko for at udvikle FIP i et nyt hjem) ud af det - det var jo ikke ligefrem meningen, vel?


  • #25   14. maj 2008 Jep... Prøv lige at tænke på hvad der vil ske det lille væsen, der har været isoleret fra Corona.. den kommer ud hvor der er en eller anden virus, virusen vil mutere meget hurtigt.. og hold da op hvor ville det lille væsen blive syg, da den ikke har noget modstans kræft..



  • #27   14. maj 2008 Citat fra centerdyrlægene

    Én af de mulige årsager til de symptomer, du beskriver, er som nævnt bughindebetændelse. Smitsom bughindebetændelse hos katte er en sygdom, der forårsages af et virus, og som går under den engelske betegnelse FIP (Feline Infectious Peritonitis).

    Tidligere har man troet, at FIP kan smitte til andre katte via spyt, urin, afføring og blod fra syge katte eller raske smittebærere. Ny forskning har dog vist, at FIP-viruset i hvert enkelt tilfælde er opstået som følge af en mutation af det ufarlige og ikke-sygdomsprovokerende corona-tarmvirus. En kat med FIP-virus smitter ikke andre katte med FIP. Derfor titlen "smitsom" bughindebetændelse. Navnet passer ikke til virkligheden.


  • #28   14. maj 2008 Nu spørger jeg lige de kloge hoveder her på blogget: Vil I dermed påstå at en FIP-syg kat IKKE udskiller det ikke-muterede coronavirus?

    I så fald - Fortæl mig så lige hvorfor at man bla bruger rektal-svaber som diagnostisk test for udskillelsen af corona-virus?


  • #30   14. maj 2008 Så du mener altså, at en FIP-syg kat kan videregive virus til andre katte, et virus der under givne omstændigheder igen kan muterer og give FIP?


  • #31   14. maj 2008 Jeg synes det er håbløst hvis opdrætterne fraskrivers sig ansvaret for udbredelsen af FIP.

    Prøv lige at se hér:

    Hvad ligger til grund for at FIP overhovedet opstår? - smitte med coronavirus.

    Hvornår smittes de fleste katte med Corona-virus? - når de er killinger.

    Hvor er killingerne når de er killinger? - hos opdrætterne.

    Hvis en killing ikke er smittet med coronavirus, kan den så få FIP? - Nej.

    Hvordan kan opdrætterne så fraskrive sig et ansvar? - ??????



  • #32   14. maj 2008 Jeg synes det er håbløst hvis opdrætterne fraskrivers sig ansvaret for udbredelsen af FIP.

    Prøv lige at se hér:

    Hvad ligger til grund for at FIP overhovedet opstår? - smitte med coronavirus.

    Hvornår smittes de fleste katte med Corona-virus? - når de er killinger.

    Hvis en killing ikke er smittet med coronavirus, kan den så få FIP? - Nej.

    Hvor er killingerne når de er killinger? - hos opdrætterne.

    Hvordan kan opdrætterne så fraskrive sig et ansvar? - ??????


  • #33   14. maj 2008 Er vi nu også håbløse... hvad vi ikke er blevet kaldt...

    Corona er en helt almenelig virus 80 % af alle katte har denne virus..

    At den kan mutere til FIP. kan i ski ikke give os skylden for...

    Tak skabne.. som i dog ved en masse.. prøv dog at læs om det, inden i udtaler jeg om dette..




  • #34   14. maj 2008 ja - det kan jo være en påstand smiley

    Men faktisk er et tilfælde at jeg er "dumpet" ind i debatten.
    Jeg er nu ret provokeret af at opdrættere sidder og bekræfter hinanden i at de ikke har et ansvar - for det er først idet man erkender at man har et sådant - at man gør noget ved problematikken. Jeg synes det er sørgeligt for de katte-købere der får et nyt familie-medlem - som så efter forholdsvis kortere eller længere tid kommer til at koste dem både bekymringer, penge og endeligt tabet af katten - plus den risiko der måtte være overfor eksisterende katte i husstanden.

    Derfor er det ovenud vigtig at man kender sin pligt og sit ansvar som opdrætter.


  • #35   14. maj 2008 hmm.. hvordan kan det være at du poste det 2 gange..

  • #36   14. maj 2008 Hanne: nej som sådan kan opdrætteren ikke bære ansvaret for om katten udvikler FIP - men de har bestemt et ansvar for om katten er blevet smittet med corona-virus til at begynde med.

    Hvor du har dine 80 % fra - ved jeg ikke, men det lyder i mine ører stærkt overdrevet.


  • #37   14. maj 2008 Kathrine B Ved du Hvad... en ting er at du skriver som du gør, men før du gør det, synes jeg det er en god ide at du læser tråden ordentlig igennem...
    for vi ved udemærket godt, hvordan det er at miste katte til den sygdom, så lad være med at udtaler dig på den måde..
    Hvis du kikker de forskellige tråde igennem der er skrevet inden for de sidste par dage, kan det være du får et andet synspunkt på dem der skriver i denne tråd..

    Vi giver ikke skylden fra os, vi palægger den heller ikke andre..


  • #38   14. maj 2008 Karen tja.. den tanke har jeg nu også

  • #39   14. maj 2008 Vidensaben og Diane Addie

  • #40   14. maj 2008 fik stavet forkert videnskab

  • #41   14. maj 2008 majbritt.. tak for dit indlæg..

    Nej, jeg kunne aldrig finde på at fralægge mig ansvaret..


  • #42   14. maj 2008 Kender ikke dine kilder - så jeg kan ikke vurdere validiteten af disse.

    Tilgengæld er jeg overbevist om at man kan reducerer antallet af smittede katte ved at oveholde en række hygiejniske regler - som dog er vanskelige at håndterer i fler-kattehold. Opdager man at man har opdrættet killinger der senere er døde af FIP, så må man gribe i egen barm, og finde ud af hvordan situationen er i ens opdræt. Hvis man har raske smittebærer bør disse ekskluderes fra opdrættet. Man bør også rådgive købere om at vente med at udsætte katten for unødig stress - da det kan fremprovokerer en mutation. med stress mener jeg fx. neutralisation af katten umiddelbart efter miljøskifte - og den slags. Det er uhyre svært - og jeg kan godt forstå at det er et problem når man er opdrætter - fordi mange kunder vil finde andre steder at købe killing hvis de får at vide at der er en risiko. Men løsningen er ikke at fortige problemet, men at bekæmpe det.


  • #43   14. maj 2008 Kathtrine.. endnu en gang, du udtaler dig om nogen du ikke ved noget om...

    Jeg og andre ved udemærket godt, den med renhed og ro.. du skriver som om at alle ikke ved, hvordan, man skal håndtere sygdom.. læs de andre tråde..

    du kan ikke udtale dig om noget du ikke ved en disse om



  • #44   14. maj 2008 Jeg har ikke læst tidligere dages hetz mod Hanne - eller hvem der nu er udsat. Dette er min egen personlige holdning til problematikken - som jeg også har mange erfaringer med.

    Jeg er enig i at mange opdrættere tager det seriøst når en killing dør, og har også oplevet at der er ydet en erstatnings killing - desværre i et af tilfældene - også én der udviklede FIP.... burmesere....

    Ja - sørgeligt er det. og jeg er også ked af at det er sådan en vanskelig sygdom at håndterer.
    Vil lige sige at jeg ikke har haft til hensigt at træde nogle over tæerne, men at jeg selv føler mine tæer gået for nær - når jeg oplever at folk gør denne sygdom til et hendeligt uheld. Det er en smitsom sygdom - corona-virus - og som sådan har man et ansvar når der er tale om noget smitsomt der kan begrænses.


  • #45   14. maj 2008 Det er jo nettop det, det er derfor denne tråd og de andre tråde er oprettet.... jeg fortiger ikke en skid... hvis du havde fuldt med, hviste du det.. så pas på, med hvad du skriver, du træder mange over fusserne med de udtaleser...

    Jeg har nettop været åben og mange andre ligeså.. er du ude på at gøre nogen vrede eller hvad...


  • #46   14. maj 2008 Jamen så ros til dig smiley

    hvorfor tror du jeg er ude på at gøre nogle vrede?


  • #47   14. maj 2008 Den måde du skriver på

  • #48   14. maj 2008 Det er kedeligt at blive dømt så hårdt i dette forum......
    Hvis man ikke kan tåle at der kommer forskellige meninger på bordet - så bør man måske ikke lægge op til debat - men oprette en ryg-klapper-klub.

    Uanset hvad du mener om min viden på området, så har jeg fuld og lige ret til at ytre mig - og nu ved jeg ikke hvilken baggrund du har til at vurdere min viden, men givet vis - ikke en speciel faglig.

    Hvis du føler dig provokeret nu - så ved du hvordan jeg har det.....


  • #49   14. maj 2008 Tak i søde kvinder...
    jeg tror jeg vil smutte ud af denne tråd for idag...
    Da det gør mig ondt at læse det der bliver skrevet...
    Ja vi er nogen opdrætter der i mellem mig og karen der har mistet i killing..
    Og for søren da, det gør ondt...

    Jeg er nok ikke den enste der gør alt hvad jeg kan for at mine katte og dermed mine killinger er sunde og raske...

    Så nu vil jeg putte mig med mine skønne dyr.. og forsøge at sove.. for jeg skal være frisk til en ny dag i morgen, for der skal jeg op g besøge en pragtfuld kvinde og hendes ret så skønne katte...

    og jo, jeg tager helt rent tøj på, som ikke har været i nærheden af mine katte.. så tager jeg nemlig ikke noget med herfra..


  • #50   14. maj 2008 Jeg hopper ikke ind og kritiserer nogen bestemt - og min mening farves ikke af hvem og hvad der har været skrevet tidligere. Mine meninger er pricipielle - og ikke i relation til en bestemt hændelse.

    Hvis nogle føler sig trådt på beklager jeg - dette er ikke noget personlig - og ikke nogen hetz -eller forsøg på at skabe panik.

    Dem der udbasunerer at 80-90% af aller katte er inficeret med corona-virus - de skaber nok en vis panik stemning - da man jo så - set fra en sort/hvid synsvinkel - aldrig kan vide om man er købt eller solgt. Jeg udtaler mig blot om det ansvar man har hvis man observere at man har problemer med at ens opdræt dør af FIP.


  • #52   14. maj 2008 Kathrine.. du lagde ud.. du var grov.. at være grov er ikke at debaterer..

    og som Karen skriver og jeg ligeså.. læs dog de andre tråde.

    Vi bede ikke om ryg klapperi... så havde jeg sku ikke oprette denne tråd..
    jeg ville høre hvad andre viste om denne virus og hvordan de takler den..

    jeg bad ikke om at der var nogen der skulle smide en spand koldt vand i hovedet på noge af os..

    vihar forsøgt at holde os til det faglige.. men det lader du os ikke gøre


  • #53   14. maj 2008 Det er du selvfølgelig velkommen til - alle dem du vil.

  • #54   14. maj 2008 Citat fra -center dyrlægerene i Viborg

    Én af de mulige årsager til de symptomer, du beskriver, er som nævnt bughindebetændelse. Smitsom bughindebetændelse hos katte er en sygdom, der forårsages af et virus, og som går under den engelske betegnelse FIP (Feline Infectious Peritonitis).

    Tidligere har man troet, at FIP kan smitte til andre katte via spyt, urin, afføring og blod fra syge katte eller raske smittebærere. Ny forskning har dog vist, at FIP-viruset i hvert enkelt tilfælde er opstået som følge af en mutation af det ufarlige og ikke-sygdomsprovokerende corona-tarmvirus. En kat med FIP-virus smitter ikke andre katte med FIP. Derfor titlen "smitsom" bughindebetændelse. Navnet passer ikke til virkligheden.



    Symptomer

    Sygdommen ses hovedsageligt hos yngre racekatte op til fem år gamle og hos ældre katte over 14 år. Nogle viser influenzalignende symptomer med høj feber, manglende spiselyt, træthed, vægttab, blege slimhinder og tilbagevendende tilfælde af diarré eller hård mave. Efter detter første stadie inddeles slutstadiet i tre former: Den "våde" form, den "tørre" form og kombinationer af begge former.

    Den våde form viser sig ved væskeansamlinger i bug- og/ eller brysthule. Katten kan blive meget udspilet samtidig med, at den forbliver tynd i muskulaturen. En udsugning af en karakteristisk strågul væske fra bug- eller brysthulen hos en kat med vægttab og en historie med tilbagevendende sygdom er et sikkert tegn på FIP.

    Den tørre form viser sig ved dannelsen af små knuder i forskellige organer. Lever, bugspytkirtlen, nyrerne, hjernen, rygmarven og øjnene kan blive ramt. Symptomerne er varierede og diagnosen af den tørre form kan være svær at stille. Blodprøver kan give falske resultater: Både falsk positive og falsk negative resultater har været anmeldt. En ny test udviklet i USA kan skelne mellem corona-tarmvirus og FIP, men den findes endnu ikke herhjemme.

    Chancerne for, at en kat med udbredt FIP kan overleve, er meget små, og ved behandling vil kattten kun kunne få det lidt bedre i en kort periode. Der findes på nuværende tidspunkt ikke en vaccine mod FIP i Danmark.


  • #55   14. maj 2008 Fint Hanne - du kan også læse min beskrivelse af sygdommen under emnet "mange katte døde af FIP" - den er stort set dækkende for det du lige har kopieret ind.

    Jeg har lige være inde og læse på det link fip-support.org - og der står så vidt jeg kan se ikke noget jeg ikke viste i forvejen. Det der står - for lige at præcicerer det med procenterne - er at 80-90% af kattene i katterier - har positiv corona-titer. Der står ikke at 80-90% af katte-populationen som sådan er positive..... Men det kan være at du kan fortælle mig hvor det kommer fra? Det vil jeg gerne læse om.


  • #57   15. maj 2008 Jeg har deltaget i et seminar med en engelsk dyrlæge, der er specialist i kattesygdomme. Jeg indrømmer at det godt nok er et par år siden, og at der muligvis er kommet ny og revolutionerende forskning på banen som jeg ikke har hørt om, trods det at jeg er temmelig godt orienteret i den retning. Det han lagde vægt på at vi kan undgå, er de stress faktorer som vi som katte ejere har mulighed for at kontrollerer, som jeg tidligere har beskrevet - miljøskifte, tidlig neutralisation, multi-katte hold og i den dur. Tidligere skrev Winnie at man intet kan gøre for at forhindre at FIP udvikler sig. Det er nok en lovlig markant udtalelse at komme med, for der er ingen tvivl om at man kan gøre noget for at øge risikoen for FIP - og hvis det er tilfældet, kan man også gøre det modsatte. Til gengæld er det korrekt at er FIP i "udbrud" - så har vi ingen chancer. Derfor er det at jeg fokuserer så meget på forebyggelse - men det er vist gået hen over hoved på de fleste - der ser mine indlæg som en provokation og hetz mod visse personer. Måske skal de lige læse det hele igennem igen.... Men tak for i aften - jeg vil stoppe for nu.

  • #58   15. maj 2008 Måske skal man lige skrive sig bag øret, at Coronavirus rammer alt og alle - sågar mennesker, og er ikke alene forbeholdt katte.
    Man kan ikke komme den til livs, men må lære at leve med den, da den er overalt.

    I får lige et par klip:

    Dette fra Statens Seruminstitut:

    "Coronavirus er en gruppe af RNA virus, som er velkendte fra dyreriget, og findes blandt andet i fjerkræ, hunde, katte, køer mv.
    Indtil 2004 var tre forskellige coronavirus isoleret og karakteriseret fra mennesker. To af disse virus, 229E og OC43, har længe været kendt for at kunne medføre såvel øvre som nedre luftvejsinfektioner. Begge virus har været årsag til epidemier og til nosokomielle infektioner. De to virus er ansvarlige for 8-30% af alle forkølelser. SARS coronavirus er det tredje coronavirus isoleret fra mennesker."

    "Coronavirus er den næst hyppigste årsag (efter Rhinovirus) til forkølelse hos mennesker."

    "Coronavirus findes hos de fleste dyr, hvor de kan give luftvejsinfektioner, diaré og hepatitis (leverbetændelse)."

    "Det Coronavirus, der giver SARS, er et nyt virus, man aldrig har set tidligere. Hele virus genomet er nu blevet kortlagt (sekventeret), og virus placerer sig mellem Coronavirus fra kvæg og Coronavirus fra fjerkræ."

    Og fra Dyrlægevagten:

    <b>"Infektion med coronavirus er, som det fremgår, ikke nogen særlig alvorlig lidelse.</b>

    Sandsynligvis går en række tilfælde af coronavirusinfektion ret upåagtet hen. Hunden har tynd afføring uden at være særlig påvirket. Man ser tiden an, og i løbet af nogle dage er infektionen overstået."



  • #59   15. maj 2008 ja - jeg var godt nok ved at lukke ned - men må lige kommenterer det sidste indlæg. Ja - corona-virus forekommer hos mange arter - og det ER artsspecifikke vira - og her taler vi altså om katte viruset - FeCoV - som i sin oprindelige form - ja - ikke giver anledning til nævneværdig sygdom...... MEN - i den muterede form giver anledning til FIP.... og bla bla bla - same story all over again! Var der alene tale om et ufarlig virus - ja så sad jeg ikke her klokken lort og skriblede - og denne diskussion var sandsynligvis ikke opstået. Så ergo - der er grund til at tage FeCoV alvorligt fordi vi ikke kan styrer hvornår det muterer.

  • #60   15. maj 2008 sikke vi mundhugges.. sikke vi overfalder hinanden. dette var ikke meningen med dette indlæg..
    selv Mega, bliver mere eller mindre overfaldet..
    Hvis i mener at ikke overfalder os, her der hentyder jeg til Felis og Kathtrine, så i min verden, har i et problem med at debaterer og konvesere med andre, i min verden kan man godt være modsignen og have andre holdninger og meninger uden at verbalt overfalde hinanden..
    den måde denne debat har udviklet sig på, er jeg et eller andet sted glad for, foregår på et forum og ikke her ude i samme rum.
    for hold da op hvor der bliver kastet rund med store ord..
    Jeg har selv gjort det, det er fordi, det er et hårdt emne.. da vi e mange der gør vores for at bekæmpe denne virus, som siges at være mere eller midre umuligt at gøre noget ved, ud over at ikke have fkere katte samle på et sted..
    det vil sige, kun en kat per husstand, kke får killinger, hvis man skal have killinger, skal man tage dem fra ved 5. leveuge, helst før, da viruse begynder at florer når de begynder at bruge kattebakken.. der til skal så siges at nu er hunne muligvis blevet indifikseret med virusen, derfor må man som sagt fjene killingerne, og hvad så med hunkatten, plus den hankat, der har parret.. hmm ups ikke godt...
    Summa sum.. så er der snart ikke flere katte...

    og når i ikke vil lade os andre på dette forum vide hvem i er, o Felis, du er på div forums og har så vidt jeg ved, ikke vist hvem du egenlig er, tja, så ved jeg ikke om du overhoved kender mig og andre herinde..
    Så et elle andet sted, mener jeg ikke at i kan udtale jer om, hvad jeg gør og står for ang mit kattehold.. jo Felis du har før været efter mig.. da jeg har mine katte i grupper.. Nettop på grund af stress... hmm
    Når man så er ramt af corona, skal man så, skære ned i sit katehold, hmm, hvordan gør man lige det, når man nu er ramt.. hmm sælger ud nej vel.. hmm afliver no way... ikke her...





  • #61   15. maj 2008 Glemte lige at skrive, hvis amn skal vide sig helt sikker må katten ikke komme ud for en dør....

  • #65   15. maj 2008 felis.. det er måden det bliver skrevet på... denne debat starte jeg, for at vi skulle komme frem af busken.. ang Corona..
    At nogen så har en anden mening end mig, det tager jeg ikke så tungt..
    Men skrive nogen, som om det er fakta, at det de skriver er rigtigt, uden af være opdaterert, bliver jeg noget frutreret..

    At der så bliver sat spørgsmåls tegn, ved om hvorvidt, jeg håndterer mit kattehold, uden at have nogen viden om dette, det gør mig både vred og ked af det....
    Hvis i havde fuldt de andre tråde, havde i vist at jeg pt har lukket ned, selv om jeg har fået at vide, at de behøver jeg ikke...

    Vi er mange der har mistet katte, af den ene eller anden grund...
    Men en ting ved jeg, der dør flere katte ude i trafikken og af andre grunde end FIP...


  • #66   15. maj 2008 Carmilla... tja. Bedre kan det vist ike siges..

  • #67   15. maj 2008 Lis D
    Du er ikke alene om din mening - hvorfor tror du det? Selvfølgelig skal vi selektere på katte med godt immunforsvar, men det er bare sådan en svær udefinerbar størrelse at arbejde med, da det ikke kan defineres præcist eller testes for;-)
    Naturligvis skal katte, der producerer FIP-killinger, tages ud af avl - det står der jo i al den nyere forskning. Ingen af de katte, jeg har avlet på gennem årene, har givet killinger, der har udviklet FIP - den ene kat, jeg har aflivet til FIP, var en, jeg havde importeret... den nåede (heldigvis) aldrig at blive parret. Mine egne katte bekæmpede den fremmede FeCV vældig fint - selv min gamle astmasvækkede hunkastrat havde immunforsvar nok til at bekæmpe den fremmede FeCV:-)


  • #68   15. maj 2008 Jeg er af den mening, at man selvfølgelig skal se på sit opdræt, og vurdere hver enkelt kat for at se, om de er med et svagt immunforsvar eller har andre skavanker.
    Hvis jeg har en killing, der udviser tendens til at "skrante" (kan ikke helt forklare det, men hvor vægten ikke er optimal, eller den virker mere stille end de andre katte/killinger jeg har) så bliver den med det samme snippet og solgt ud til kæl.
    Jeg vil ikke risikere noget som helst, for jeg går seriøst efter, at mine katte skal være sunde og friske. Det samme gælder mine killinger.

    Jeg vil gøre killingekøberen opmærksom på, at den killing, der ikke er helt på vægt med de andre, har været lidt bagud, og at køberen endelig må kontakte mig, hvis der opstår det mindste problem (sundhedsmæssigt) med den. Så har JEG mulighed for at hjælpe det jeg kan, og JEG har mulighed for at vurdere mine kattes sundhedsstatus i forhold til de killinger de har lavet.

    Jeg står ved mit ansvar som opdrætter, og jeg erstater en killing, hvis jeg skulle være udsat for, at en af dem er blevet syg af FIP - også selvom jeg ikke er forpligtet til det Jvf. Felis Danica.

    Jeg har endnu ikke mistet en killing til FIP (ej heller en der var solgt) men jeg har "mistet" en solgt killing, der udviklede ekstrem svær calisivirus og efterføgende blev aflivet. Denne killing/kat havde (mod mine anbefalinger) fået lov til at gå ude, så teoretisk set, kunne den have fået smitten fra en anden udekat - jeg ved det ikke, men jeg erstattede den med det samme.

    Jeg føler lidt, at nogle i tråden gerne vil få os opdrættere til virke følelseskolde, og som personer der bare fralægger sig ethvert ansvar, men det er bestemt ikke det jeg oplever..

    Lige pt er jeg lidt i stand by mht opdræt, da jeg ikke lige har så megen tid til det - og i mine øjne KRÆVER det tid, når man vil opdrætte. Derfor kan det måske virke lidt "helligt" at jeg kommer med mit besyv, men jeg er bare nødt til at pointere, at langt de fleste opdrættere jeg kender, holder sig til etik og moral, og ingen gør - så vidt jeg ved - noget af "ond vilje"..




  • #69   15. maj 2008 Lis - nej jeg mener ikke dig, når jeg skriver:
    Jeg føler lidt, at nogle i tråden gerne vil få os opdrættere til virke følelseskolde, og som personer der bare fralægger sig ethvert ansvar, men det er bestemt ikke det jeg oplever..

    Hvis du læser det jeg skriver, så mener jeg også, at vi opdrættere skal se indad - vi må ikke falde i søvn, bare fordi vi ikke er forpligtet til, at erstatte killinger/katte der er døde af FIP........
    OG alt det andet der er skrevet i tråden.



  • #70   15. maj 2008 Jeg glemte i øvrigt lige at sige, at selvfølgelig skal vi opdrættere se, om der er noget vi KUNNE gøre anderledes eller om vi kan forbedre forholdene på en eller anden måde, for at formindske risikoen for smitte.



  • #71   15. maj 2008 Tak fordi i kommer på banen..
    Lis: du er ikke alene om den holdning.. hvis jeg mister flere en den ene killing fra mit eget opdræt ville jeg gøre meget mere end jeg gør pt..

    Jeg kæmper en kamp her hjemme, men det ved du....

    Det har utroligt meget at gøre med immunforsvaret...

    men som annette skriver, har jeg også den føelese, at de synes vi er kolde og lige glade med, hvad vi gør.....

    Det er det der gjore mig vred.. Da jeg kæmper som jeg gør....


  • #73   15. maj 2008 ja, nu tager jeg så bladet fra munden.....forhåbentlig klarer jeg det uden at ryge i fryseren.......

    for hunde da Felis, enhver opdrætter med respktt for sig selv og sit opdræt vil da erstatte..... jeg forstår ikke din uforbeholdne negative holdning til opdrættere, nogen må godt nok have trådt dig over tæerne eller nowet.......
    FIP er jo ikke noget der er opdrætterens fejl, eller manglende erfaring, det rammer i flæng, og hvis en killing med coronavirus i forvejen så udsættes for stress i sit nye hjem, og derved udvikler stress.....du kan da vel ikke mene det er opdrætteren skyld......

    indimellem synes jeg du lyder klogere end ti tosset....nej det skrev jeg vel ikke.................................................................................................................................................................................................


  • #74   15. maj 2008 Lis Den sammenligning har jeg slet ikke inde i mine overvejelser.......

    jeg fik Birger, han var 12 uger (måske - 1-2 uger) det er svært at bedømme, ikke nogen opdrætterkat, men lige den røde dreng jeg gerne vill have....
    han var ikke vaccineret og heller ej fixet, hvilket jeg fik gjort, vaccinationer ved ca. 13 og 17 uger og kastration da han var ½ år....... ½ år senere udvikler han FIP (våd) i forbindelse med at en af vores husmisser får killinger og der kommer ny hund ind..... jeg ved ikke hvad der eller kan have udløst FIP....og det mener jeg godt nok ikke jeg kan stille sælger til regnskab for


  • #75   15. maj 2008 Jamen for pokker Lis det har jo omkring 80 % af alle katte.......den risikofaktor, stadig er det kun MAX 5 % der udvikler FIP......

    jeg mener ikke det kan lade sig gøre at have et coronafrit opdræt og så længe det er umuligt, så vil der altis være en lille bitte risiko.....jeg mener stadig ikke det SKAL klandres opdrættet uanset, de skal udelukkende give en anden killing på det etiske plan


  • #77   15. maj 2008 Har lige læst de sidste indlæg igennem - og ros til Lis D og andre der tør vedkende sig et ansvar.

    Der er lige nogle ting der MÅ komme på plads nu. Folk herinde bliver ved med at henvise til at 80-90% af alle katte er smittede - HVOR kommer det tal fra?? Hvem har lavet så store studier, at man kan udtale sig om den danske katte-stand som helhed?? I de links flere af jer henviser til (fip-support.org + dr. addie) - står når man læser rigtigt - at 80-90% af alle katte - i katterier - har FeCoV. hvis det er de tal I henviser til så er det helt afmarcheret at blive ved med at tale om FeCoV - som en lande-plage blandt katte.

    Een skriver: "FIP er ingens ansvar, for corona er noget som er i kattes tarme det som gør forskellen er at hos nogle katte muterer corona og udvikler sig til det vi kalder for FIP. Dvs. at det ligger latent i størstedelen af samtlige katte i danmark."

    Igen en misforståelse af fip-support.org/ Dr. Addie , som i dette forum angives at have styr på det. Her står at 13% af de katte der bliver smittede med FeCoV - for bliver raske smitte bærer, fordi de ikke formår at rense sig. På ssitet kan man også se hvilken tidsramme man taler om for at en "normal" kat renser sig og holder op med at udskille virus.

    Hvem vil give mig svar på disse spørgsmål?


  • #78   15. maj 2008 erstatningespligten eksisterer vel i teorien kun på det etiske plan, det er i alt fald min vurdering.....

    at jeg så personligt ville erstatte en killing fra mit opdræt, ja det er så en helt anden sag......


  • #79   15. maj 2008 korrekt mht det multi-faktorielle - altid godt med et velfungerende immunforsvar.

    men hvor kommer tallene fra? hvilke studier henvises der til?


  • #80   15. maj 2008 Alle de forsøg der er taget...

  • #81   15. maj 2008 okay jeg har måske misforstået det


    klip fra en af ovenstående links :

    In most catteries up to 80-90% of the population is corona positive.

    det er nok fordi MIN FIPkat var en huskat fra et helt almindeligt køkkenbordsopdræt.....måske endda et ups
    det var en af min mands kolleger der havde killinger, der ellers skulle have været aflivet......alle kender "den historie"


  • #82   15. maj 2008 jep, men en Corona titter kan jo også ligge fra 0- og til et eller andet tal, tør ikke rigtig skrive hvilket tal og så fra 1-1280 og der over, hvorfor jeg skriver 1280, det er fordi de fortynder for det meste ikke prøven flere gange end det..

  • #83   15. maj 2008 hvis FeCoV var så udbredt som det beskrives villle de fleste unge vildkatte nok rende rundt med pendulerende maver - og dø i flæng af FIP, for jeg kan ikke forestille mig at de ikke er udsatte for et vist stress fra rivaliserende katte, sygdomspres og andet vi normalt anser som værende kritisk for vores katteopdræt. For ikke at tale om dårlig ernæring og ormebyrde.

    Når vi har katte i opdræt, holder vi dem under unaturlige forhold, så det er klart at smittepresset er højere dér end ude i naturen, hvor kattene ikke behøver at trampe rundt i hinandens høms.


  • #84   15. maj 2008 Hmm.. det med at træde i hinandes afføring, kommer det ikke lidt an på ejeren... hmm..

  • #85   15. maj 2008 Vi kan ikke bruge titer tallet til så meget andet end at konstaterer at katten har været i kontakt med et coronavirus - da man ikke serologisk kan skelne mellem FIP-virus og FeCoV. Hvis man skal bruge laboratorie tests er den mest sikre gentagne rektal-svabere, hvori man screner for virus. dette skal gøres mange gange med ca 1 måneds interval (dette er det optimale så vidt jeg husker) - og først efter mindst 3 (nogle angiver 5) negative fund kan man sige at katten er fri for FeCoV.

    Når flere herinde skriver at dyrlæger afliver for mange katte pga FIP - så hænger det nok sammen med at man tidligere har lagt for stor vægt på titer-målingen, hvilket er fejlagtigt.


  • #86   15. maj 2008 det med svab, prøver, er mere for at se om de udskiller virusen.. for så smitter den

  • #87   15. maj 2008 Jo Hanne - du har ret i at det kommer an på opdrætteren om kattene bogstaveligt træder rundt i hinandens efterladenskaber. Hvad vi har svært ved at forhindre - det er de viruspartikler der usynligt for øjet ligger tilbage i bakken - når vi har fjernet lorten! For nu at sige det på godt dansk! Når den næste kat så træder rundt i gruset og får virus på poterne - så bliver det spredt ud - og ikke mindst optaget af katten når den slikker sig for at holde sig ren. Det er meget krævende og dyrt for en opdrætter at holde sin kattebakker rene for virus.

  • #88   15. maj 2008 en kat med FeCoV - eller FIP i udbrud udskiller virus. Metoden (rektalsvaber) er især egnet til at finde de kronisk inficerede men raske smittebærer i et kattehold, disse bør ekskluderes - da de vil blive ved med at sprede smitte. Normale sunde katte renser sig angiveligt for FeCoV inden for 9 mdr (kilde Dr. Addie).

  • #89   15. maj 2008 Ever clean har et kattegrus som nettop er egenet til dette

  • #90   15. maj 2008 ok - virker det også på virus - eller er det kun bakterier?

  • #91   15. maj 2008 Det er en problematik med mange ben i - og det er ikke bare svært - men nogle gange umuligt at afgører hvad der sker i et multi-kattehold. Men der er nogle guidelines som man kan følge, og igen - skal man vurdere mere end bare det med virus udskillelse. jeg tror ikke jeg vil gå yderligere ind i dette emne - der er nogle udmærkede vejledninger på Dr. Addie site til hvordan man reducere smitten. og - Igen må man opveje fordele og ulemper mod hinanden. Men har man én kat der "ødelægger" det for de andre (kronisk virus-udskiller) - så ville jeg ikke tøve med at ekskluderer den. Dertil er der for stor risiko for de andre katte.

    Du skal også være opmærksom på at det primært er killinger og ungkatte der inficeres med FeCoV. Voksne immunkompetente katte smittes som grundregel kun sjældent. Har du derfor en kat >2 år der er kronisk virus udskiller - så vil jeg kraftigt overveje at sætte den ud.

    Jeg stopper snakken for nu - hvis nogle har spørgsmål eller gerne vil have et råd til en konkret situation kan de bare skrive til min inbox.


  • #92   16. maj 2008 Njaaa sorry Kathrine, jeg ville ALDRIG henvende mig til dig og heller ikke til Felis, om råd af nogen art.

    Men måske I to skulle tage røret og så få snakket med Susanne, som der bliver henvist til mere end een gang..............så kunne det jo være I kunne få factsene på plads.



  • #94   16. maj 2008 Felis... som du dog føre dig frem....
    hmm, kender du ord sproget.. Tillid skaber tillid... Vi aner ikke hvem du er.. du har valgt at være anonym..

    Så herfra kommer der skam heller ikke en disse tillid..

    Kan udmærket god forstå Lone..
    Hende ved vi skam hvem er.. og hvad hun står for.. Hende ved man, ved en masse, lige som mange andre her inde..

    Hvad det er du har i mod os opdrætter ved jeg ikke...


  • #95   16. maj 2008 Felis, hvor er du bare dyyyygtig (og heldig), men nu er jeg bare nysgerrig smiley
    Gennem 30 år må du alligevel have sagt farvel til nogen katte.
    Døde de af alderdom (eller hvad?) og hvor gamle blev de?


  • #97   17. maj 2008 Næææ Felis (som jeg faktisk kender navnet på, men da hun vælger at være anonym, respekterer jeg dette) jeg har ikke lyst til at høre noget som helst fra dig. Du har en gang for læææææææænge siden arbejdet for dyrlæger .....med rengøring for hulan........og tror derfor du er ekspert.
    Jamen ved du hvad, det minder mig om min gamle 93 årige farmor, der for mange år siden var rengøringskone på hospitalet .......hun er altså meget bedre til at stille diagnoser end selv overlægen...........såååå deeet.

    Nej jeg vil altid henvende mig til....min egen dyrlæge, min bedste veninde, der tilfældigvis også er JYRAK´s sygdomskonsulent OG til de dygtige piger her på KG.


  • #99   17. maj 2008 Lis D du kan lige så godt tale russisk til en dør smiley
    I den tid jeg har "kendt" Felis, har hun altid haft samme holdninger og meninger, hun har ikke rykket sig en tøddel.
    Lektien har altid været den samme og intet nyt er lært..............sådan er det så smiley

    Felis...netop, det er også den debat jeg kan huske, men jeg husker den åbenbart noget anderledes end du gør, for der fortalte du faktisk hvad dit job bestod i, jeg kan endda huske at nogen spurgte om du var vet.sgpl, men det benægtede du.


  • #100   17. maj 2008 Jeg håber da at "dem der er i tvivl om at deres kat fejler noget SÅ alvorligt" opsøger en der har forstand på KATTEsygdomme.... og ikke en dyrlæge der er tilknyttet danish crown eller levnedsmiddelkontrollen.... ikke for at sige noget negativt om de 2 hmmmm ja hvad kan man kalde dem..... hjælp søges..... men nogen der har forstand på KATTE og de sygdomme KATTE kan få......

  • #102   17. maj 2008 Uhhhh det er jeg da frygtelig ked af at høre....50 år uden "resultater"..........mig der trofast støtter FIP rafflet på alle de udstillinger jeg kommer...... øv det gør mig ked.....men jeg støtter nu fortsat.....det er for mig et MUST..... da jeg selv har mistet en kat til den frygtelige sygdom

  • #103   17. maj 2008 Søde Haneben
    Du er en trofast støtte i vores raffle og sammen med tusindvis af andre støtter, sørger du for, at der kommer penge frem til forskning af diverse kattesygdomme.............bare bliv ved med det.

    Felis.............stop det nu. Du er ikke, har aldrig været og bliver tydeligvis ikke................nogensinde særlig vidende inden for katte, kattehold og kattesygdomme....................

    Hold da op, tænk hvis man altid sagde som dig, hvordan mon så diabetikerne ville have det? Ja eller andre med alvorlige kronikse sygdomme...............jeg tør da slet ikke tænke på, at jeg rent faktisk ville have været død........hvis ikke forskningen havde gjort det muligt blive klogere på diverse sygdomme


  • #104   17. maj 2008 Felis F: Hvad er det for erfaringer du har gjort dig indenfor de sidste 50 år ? ( hvor gammel er du egentlig ?? ). Jeg ved jo nu at du heller aldrig vaccinerer dine katte, så i bund og grund virker det på mig som om at du mener at alt sådan noget "pjat" er spild af penge.

    Nu ved jeg ikke om du har børn, men ville du heller ikke vaccinere dem så ?


  • #105   17. maj 2008 Folket kan vi ikk holde os til emnet - det er Debat om corona virus og ikk om hvor vidt folks erfaringer "rigtige" og at de er anonyme.. Dette er et åbenforum for alle om man er anonyme eller ej..

  • #106   18. maj 2008 •((¯`angelce´¯))•
    Hmm.. Hvordan kan det være at du så ikke kom på banen, da debatten blev drejet over på os opdrætter, og vores måde at takle sygdomme...

    Det var okay, da der blev rakket ned på os..


  • #107   18. maj 2008 Lone, det håber jeg da ikke du gør... men dejligt at vide, at jeg ved hvor jeg kan fange dig


Kommentér på:
debat om corona virus

Annonce