Før du køber kat

Voksen kat eller killing?
Når du skal have en kat, kan det være godt at overveje, om du skal have en killing eller en voksen kat. En kat er allerede voksen efter 7 måneder, så man vil derfor ikke have en killing i særlig lang tid. Selvom det er skønt at lære sin kat at kende fra den er helt lille, kan det være lige så skønt at få sig en voksen kat, som har udviklet en personlighed og allerede er neutraliseret, chippet og øremærket.

Man kan også overveje, hvilken race man gerne vil have. Her skal dog bare være klar over, at hver race har en personlig og en række krav. Nogle racer er ikke alene-katte og andre har en del sygdomme. Derfor skal man tænke over de fysiske, sociale og mentale behov den specifikke race eller kat har.

Tjekliste
Vi har her lavet en række spørgsmål du skal stille dig selv inden du køber en kat:

- Har du plads?
- Har du råd til dyrlægen, hvis den skulle blive syg eller komme til skade?
- Har du tjekket dig selv for allergi?
- Kender du nogen der kan passe katten, hvis du skal rejse?
- Skal du have en inde- eller udekat?
- Har du taget hensyn til børn eller andre dyr i husstanden?
- Vil du holde katten inde om natten?
- Kan du aflæse kattens kropssprog?

Kan du overvejet alle disse spørgsmål og kan komme med et realistisk svar på dem, så er du parat til at anskaffe dig en kat. Det er vigtigt at man har overvejet situationen nøje, da risikoen for at skulle af med katten igen, derved er mindre. Når du anskaffer dig en kat, er det også vigtigt, at der er tænkt over selve tidspunktet. Det er godt at gøre det i en periode, hvor der ikke er travlt eller stresset i hjemmet.

En god start
Når katten kommer hjem for første gang, kan den selvfølgelig være nervøs, men sørg for ikke at dyrke denne nervøsitet. Måden man kommer til at dyrke nervøsiteten, er når man tager for meget hensyn til katten. Sørg derimod for at katten tilbringer tid på høje punkter i hjemmet, f.eks. en reol eller hylder. Det giver nemlig katten et overblik og tryghed. Til sidst er det selvfølgelig vigtigt at have legetøj klar til katten. Hvis man gerne vil have sin nattesøvn de første par dage katten er hjemme, så leg med den eller aktiver den, især om aftenen.

Gode råd

x