{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.248 visninger | Oprettet:

Spørgsmål om køb af fertile katte {{forumTopicSubject}}

Jeg ser og hører ofte, at folk ikke vil have en fiks og færdig kat - altså en kastreret og vaccineret kat.

Jeg undrer mig meget over det, for de argumenter der kommer er nogle gange:

- det er synd for katten, at den skal igennem sådan et indgreb
- det er synd for katten, at den ikke får et kuld killinger
- det er synd for katten, at man fratager den instinkterne
- katten bliver ikke så stor
- det er naturligt for en kat at den har det hele i behold
- jeg vil så gerne opleve bare et enkelt kuld killinger - bare lige et hyggekuld..

Der er mange flere argumenter, men disse er lige hvad jeg kan komme på lige nu.

Reelt set, så er det ikke så forfærdeligt for katten at blive kastreret.

1. den kommer ikke til at gennemleve den ene løbetid efter den anden (for hunkattens vedkommende)

2. den stresser ikke over at være fertil, g får en mere afbalanceret tilværelse

3. katten bevarer sine instinkter - de fjernes ikke ved et operativt indgreb

4. kattens størrelse sidder i hypofysen og ikke i kønsorganerne, så det man kan "risikere" er, at katten bliver større i den sidste ende, da den har ro i kroppen til at vokse

5. Ja det er naturligt at have det hele i behold, men det kan skabe stress for hankatten, at se / lugte / høre den ene hunkat i løbetid efter den anden, med det resultat at hankatten kan gå næsten helt fra foderet.
Hunkatte kan blive stresset over at gå i den ene løbetid efter den anden, og de kan ligeledes gå fra foderet. Alternativt kan den få p-piller, men disse kan have en skadelig bivirkning på katten - lige fra forhøjet blodtryk, blodpropper til kræft.
Både hankatte som hunkatte kan finde på at markere sit territorie, hvilket ikke er lige så behageligt for alle.

6. Et hyggekuld er også vildt hyggeligt, men er der taget højde for alle de overskudskatte, der sidder på diverse internater?
Er der taget højde for, at killingerne skal finde et godt og helst blivende hjem?
Er der taget højde for, at man kan ende med 8 katte fremfor bare 1 kat, hvis man ikke kan finde et hjem til alle killinger?

Jeg bliver lidt ærgelig, når jeg hører nogle af disse argumenter, for nogle gange (jeg siger ikke altid) virker ønsket om en fertil kat ikke gennemtænkt, og nogle ser bare søde små nuttede killinger, og så vil de også have.

Opdræt kræver mere end bare en hankat og en hunkat. Det kræver bare en anelse omtanke - ikke kun nu og her, men også indtil killingerne er minimum 12 uger gamle og også i mange tilfælde næsten hele killingens liv.

Nå det var bare en tanke herfra...






Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Spørgsmål om køb af fertile katte
  • #1   10. mar 2008 Enig enig enig

  • #2   10. mar 2008 Og sikke en tanke...

    rigtig godt indlæg....

    her hod mig er der også mange der takker nej til at købe en killing, når de høre at den ikke kommer til at kunne lave killinger..


  • #3   10. mar 2008 Hanne - jamen er det ikke underligt??

    Hvorfor kan folk ikke melde klart og ærligt ud fra starten, i stedet for at komme med en masse udenoms snak ??



  • #4   10. mar 2008 Jeg kan sagtens se fordele ved begge dele.
    En "fiks og færdig" kat, kan man ikke selv bestemme om man vil neutralisere. Jeg kan godt lide selv at træffe beslutninger om hvordan mine dyr skal være.
    Hvis man køber en rigtig lækker kat (med eller uden pap), kan jeg godt forstå at man gerne vil berige verden med flere af den slags lækre katte.

    Jeg tager altid en god snak med killingekøbere omkring neutralisering og fortæller dem mit syn på det.

    Mit syn er: Hvis katten skal bo i en lejlighed, uden kontakt til andre katte, er det ikke til nogens fordel, at den er fertil (jvf. det du skriver omkring løbetid og strinteri mm.).

    Hvis man ikke kan beholde alle de killinger der kommer i et "hyggekuld" (hvis man ikke kan finde et egnet hjem til dem), skal man ikke lave "hyggekillinger", dem er der nemlig nok af.

    Jeg syntes det er ok at folk "avler/opdrætter" killinger både med og uden papire, når bare de har tanke på at de killinger der kommer alle skal have et godt hjem og alternativt må blive boende.

    Jeg har selv pt. 2 fertiel katte og 2 neutraliserede.
    Jeg ønsker ikke at købe en kastrat, da jeg gerne selv vil beslutte om mine katte skal være fertile eller ikke.


  • #5   10. mar 2008 Anette.. godt spørgsmål...Men der er jeg nu ikke til at snakke med... kun Hvis man er reg opdrætter....

  • #6   10. mar 2008 Trine - jeg kan sagtens følge dig langt hen ad vejen.

    Har man bare taget højde for, at killingerne bliver store, de kræver omsorg og en ordentlig behandling hele livet og at man kan beholde samtlige killinger i et kuld - i alle tilfældes skyld.
    Har man taget højde for, at mormissen er sund og rask, og ikke har problemer med (racespecifikke) sygdomme, og fået undersøgt katten for det der kan være.
    Det samme gør sig gældende for hankattens vedkommende.
    har man taget højde for, at de killinger aldrig oplever at leve på internat.
    Har man taget højde for, at katten ikke ender hos en person, der i den grad RÅAVLER på sine dyr..

    Der er mange ting at tage højde for - jeg ved det, men har man gjort sig nogle overvejelser omkring dette, så kan jeg ikke se problemet i det, MEN - og nu kommer mit men - nogle gange tænker folk med albuen, og det er ikke i orden (mener jeg ikke)

    At du kun vil købe fertile katte, det er jo udelukkende op til dig. Jeg mener bare ikke, at man som køber kan tillade sig at blive fornærmet, hvis de ikke melder klart ud HVAD deres intentioner er med katten.

    Nu bliver jeg lige lidt grov og eg belager på forhånd.

    Forestil jer, at en person henvender sig ang en killing. Det hele lyder rosenrødt, og lige inden der laves en aftale, fortæller køberen, at killingen skal bruges i et forskningsprojekt - eller den skal udstoppes til brug i undervisningsøjemed - eller den skal bruges som dyrefoder til et andet dyr...

    Det er en meget grov sammenligning - jeg ved det godt, men det er for at sætte det i et lidt større perspektiv, så køberne kan forstå, hvorfor vi opdrættere nogle gange bliver lidt stramme i betrækket. Vi vil kun vores killinger det bedste, og kan vi se at lige netop dette kuld, eller lige netop denne killing IKKE vil egne sig til avl, jamen så er det jo ikke den de skal have....

    For mit eget vedkommende, så vil jeg - og kun jeg - vælge hvilke killinger jeg vil have ud i avl. Egoistisk JA, men der kan være grunde til det.
    Derfor vil jeg gerne have, at killingekøberne er ærlige om deres tanker omkring killingen.



  • #7   10. mar 2008 Helt klart ærlighed. Men hvis killingekøbere har en hensigt (at de har bedst erfaring med at deres katte får det bedst, hvis de får et enkelt kuld, eller hvad folk nu finder på...), så er det ok med mig at de køber en fertil killing. De bliver dog "tvangs-indlagt" til samtalen omkring valg af fertil eller ej, her ved mig :-DDD

    Jeg har en enkelt gang sagt "nixen bixen" til en killingekøber, da jeg opdagede hun var storavler (betyder i mit hoved at hunkattene får killinger flere gange om året, hvert år) og der ikke var ordentlige forhold til kattene. Men hun kunne hverken købe en med eller uden krudt "so to speak".

    Jeg har så også oplevet det fra "den anden side". Jeg kunne slet ikke få lov at købe en fertil killing. Hverken for penge eller guld smiley Og det er jo så helt op til avler hvordan de vil sælge deres killinger, men jeg syntes igen ikke det er ok at komme med halvdålige undskyldninger. En god grund er fint, og så er den ikke længere, men sådan en gang væven, der mest minder om at man er bange for konkurrencen er noget ævl...


  • #8   10. mar 2008 Trine - lige netop den "problematik" om vores (eller mit) valg er der stor "forargelse" omkring.

    Hvis jeg som opdrætter vælger at sige - op i måsen med om killingen er racetypisk, så er det "min røv" der i sidste ende bliver udsat.

    En NFO er ikke bare en semilanghåret kat - den har nogle meget racespecifikke tegn vi vil bevare.
    Hvis vi så kan se, at dette kuld ikke levet helt op til standarden, så vlger vi at lade dem kastrere, fordi vi vil bevare racen, med de helt spcielle ting der gør racen det den er. (dette gælder for alle racer)

    Nogle gange opdrættes et kuld, med sundhed og arvegang for øje. Et sådant kuld skal ikke ud til "alle og enhver", da der kan være noget i generne. Dette kan man som opdrætter kun finde, ved at lave 2specielle" parringer - og det er ikke for at frembringe syge killinger.

    Hvis de killinger kom ud til fri afbenyttelse, så vil der kunne opstå større problemer i længden, hvis man ikke har kendskab til lige præcis hvad man skal have et øje på.

    Det lyder lidt kynisk, men det er det langt fra.




  • #9   11. mar 2008 Jeg forstår ikke din forklaring omkring "et kuld, med sundhed og arvegang for øje". Hvad er "specielle" parringer? snakker du om linieavl?
    Hvis killingerne efter et sådant "forsøg" er uegnede til at leve et "almindeligt" katteliv er de vel mest egnede til ikke at leve?

    Jeg har selv haft en del med hesteavl at gøre og der benyttes linieavl også i nogen tilfælde. Mest for at forstærke genetisk ønskellige egenskaber, men det kan også være f.eks. for at bevare en blodlinie.

    Nogen gange (heldigvis oftest) går det godt, andre gange må afkommet aflives. "Problemet" ved heste er bare at der kun kommer ét føl og det tager et helt år at lave en ny, så der er ikke så mange forsøg at øve sig på.


  • #10   11. mar 2008 Trine: Jeg ville nogle gange ønske for katten, at der også her var ldit færre "forsøg at øve sig på"... Det ville højde artens status

  • #11   11. mar 2008 Nej jeg snakker ikke om linieavl.

    Det bliver lidt svært at forklare, men jeg vil prøve alligevel.

    Her kommer et eksempel:
    Hvis man tager en kat - Frost, som i en alder af 5 år får konstateret HCM. Der er ingen i hans familie (kattefamilie altså *SS*) der har HCM, og det er uvist hvorfor Frost har fået HCM.

    Frost gennemgår en del undersøgelser, for at udelukke evt. fejl i disse tests, men diagnosen HCM forbliver.

    Frost har et par kuld bag sig, og af disse killinger, er kun en gået videre i avl - Karla.

    Karla er fundet fri for HCM, men undersøges på kryds og tværs blot for at være sikker på, at der ikke er noget i vejen med hende.

    Opdrætteren står med en HCM kat (Frost) og et afkom eter denne ramte kat, som er uden denne sygdom.
    Spørgsmålet er så - skal man vælge at kastrere Karla, og stoppe linien der? Eller skal man væge at se, om sygdommen bæres videre - i et større samarbejde mellem opdrættere og dyrlæge - og finde ud af, om sygdommen er dominant eller den er ressiciv eller, skal man "bare" stoppe der og sige æv.

    En parring mellem Karla og en helt rask hankat gennemføres, men killingerne skal ikke ud til alle og enhver, da denne parring er en "speciel" parring.
    Killingerne bliver alle kastreret - pånær én - bliver undersøgt fra top til tå, og der holdes et skarpt øje med disse killinger (som efterhånden er blevet voksne) Disse "killinger" gennemgår en specifik undersøgelse, for at se om de er disponeret for HCM. Ejerne af disse "killiner" er blevet grundigt informeret om morfarens sygdom, og får information om, at de skal gennemgå denne undersøgelse.

    Ingen af disse "killinger" har fået sygdommen.

    Den ene der ikke blev kastreret, får et kuld killinger, og disse gennemgår også disse tests, og alle er fundet fri for HCM.

    Hvis opdrætteren valgte at sige æv, ville man ikke kunne se hvordan arvegangen var, og man kunne kun se, at Frost havde HCM.

    I Frosts tilfælde kunne der være tale om en mutation i fosterstadiet, da hverken Frosts forældre eller søskende har HCM.

    Skulle man nu være så uheldig, at killingerne havde udviklet HCM, så var linien lukket permanent. Men i dette tilfælde gik det godt, så denne "specielle" parring fik et godt udfald. Men Karlas afkom skulle bare ikke ud til alle og enhver, da de KUNNE bære genet for HCM.

    Det blev en lang smørre, men jeg håber du fik fat i, hvad det er jeg prøver at forklare. smiley



  • #12   12. mar 2008 Anette: God forklaring og jeg er helt med på hvad du mener.

    Jeg kan sagtens se idéen i at lave sådanne "forsøg" (hmmm jeg tror jeg vil kalde det afprøvninger, det lyder ikke så koldt og sterilt i mine ører :-D) og det giver god mening at sådanne katte skal følges tæt og ikke ud til "hvem som helst", hvor de risikerer at forsvinde ud af afprøvningen.

    Men nu er det vel ikke sådanne kuld der laves flest af? Og dermed ikke den slags kuld der er "problemet" ifht dit indlæg.

    Jeg forstod det sådan, at det du snakkede om var almindelige killinger, der ikke sælges fertile fra avlere og det kan der jo så være flere grunde til.


  • #13   12. mar 2008 "En god grund er fint, og så er den ikke længere, men sådan en gang væven, der mest minder om at man er bange for konkurrencen er noget ævl..."

    Men hvad er "en god grund" vs. "halvdårlige undskyldninger" og "væven" i din terminologi?

    Hos mig kan man fx ikke købe en fertil kat, hverken fordi man vil lave et hyggekuld eller to, eller fordi man helst selv vil bestemme. Det kan man ikke, fordi jeg administrerer mine linjer på den måde, som jeg finder mest hensigtsmæssig i forhold til mit eget videre avlsprogram, og i forhold til racen som helhed. Jeg har nogle idéer om, hvordan mine linjer skal videreføres og, ikke mindst, hvordan de ikke skal videreføres, og derfor er det begrænset, hvor mange avlskatte jeg sælger, og det er ganske selektivt hvem jeg sælger til.

    Betyder det, at jeg er "bange for konkurrence"? Nøh, men det er da rigtigt, at jeg ikke vil dele mine linjer med hvem som helst og parre dem til hvad som helst - for at *bevare* dem, forstås. smiley

    Men jeg ville så heller ikke "undskylde" mit standpunkt over for en potentiel køber - jeg ville sikkert gerne forklare det, og så er det da muligt, at det ville blive opfattet som "væven", det ved jeg ikke?


  • #14   12. mar 2008 Sådan Pil! Helt enig. Dit indlæg kendetegner en seriøs opdrætter. Det andet er bare synd for mislingerne et eller andet sted. Desuden kræver det da også sin del af præge og socialisere en killing. Kan folk løfte den opgave ved et "hyggekuld"?

    Desværre går der en del katte rundt som får mig til at sige nej det kan de færreste vist desværre for kattene


Kommentér på:
Spørgsmål om køb af fertile katte

Annonce