Julegruppen anno 2008

Julegruppen anno 2008

Medlemmer: 13
Forside Forum Medlemmer Annoncer Katte
2.984 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 1 Svar

Brunkagehus Brunkagehus

Brunkager er en ægte klassiker. Helt ­tilbage i middelalderen en
­delikatesse for rige folk, som kunne købe de kostbare krydderier. Tyskerne fandt på juleskikken med brunkagehuse i slutningen af 1800-tallet, og som juletræet slog ­tyskernes ­juleskik med de krydrede kager an i toneangivende danske hjem.

Dejen er nem at lave og ­arbejde med. I opskriften er der dej nok til både hus og figurer.

4 dl (360 g) sukker
2 dl (270 g) lys sirup
250 g smør eller margarine
2 1⁄2 spsk kanel
2 spsk kardemomme
1 spsk nelliker
1⁄2 spsk ingefær
1 1⁄2 tsk potaske
1 1⁄2 dl vand
14 dl (840 g) hvedemel

<b>Glasur:
</b>2 spsk æggehvide ­(pasteuriserede hvis ­glasuren skal spises)
175 g flormelis
1&#8260;2 tsk eddike
3 dl (270 g) sukker

<b>Pynt</b>: sølvkugler, flormelis, guld og sølvstøv eller andet kagepynt.

Sukker og sirup kommes i en ­tykbundet gryde.
Sukkeret smeltes under ­omrøring.
Smør og krydderier kommes i ­gryden.
Der røres, til smørret er ­smeltet.
Vand rørt med potaske ­blandes i, og blandingen ­afkøles.
Melet røres i dejen.
Dejen skal være klæg, den ­bliver mere fast efter hvile i ­køleskab i ­1-2 dage.

Den kolde dej er hård, derfor skal den tages ud 1&#8260;2-1 time før, man skal bage.
Og den bliver blødere, jo mere man arbejder med den.
Evt. skal der æltes lidt mere mel ind i dejen.

Dejen deles i to eller tre dele.
Dejen rulles ud på/mellem bage­papir eller på et mel­drysset bord.
Dejen skal være ca. 3 mm tyk.
Bagepapir og dej lægges på en bageplade.
Skabelonerne lægges på, og ­delene skæres ud.
Dejen bages ved 175º.
8-10 min. for de små dele og ­ca. 16 min. for de store.

Dejen skal have en god farve, men må ikke brændes.
Ujævne kanter kan man skære forsigtig med en skarp kniv, lige når dejen kommer ud af ovnen.

Bagepapir med figurer tages af bagepladen og afkøles helt.
Glasuren røres sammen, og de ­forskellige dele pyntes.
Brug et kræmmerhus af ­bage­papir.

Når glasuren er helt stivnet, ­sættes de forskellige dele ­sammen med smeltet sukker.
Sukkeret smeltes langsomt på en pande, ligesom til brunede kartofler.
Når sukkeret er lysebrunt, sættes en ske under panden for at sukkeret kan
blive ved med at være blødt uden at brænde.

Inden kanterne sættes ­sammen, dyppes de i det ­varme sukker, ­eller man kan smøre sukkeret ­forsigtig på kanterne.
Delene stilles på bagepapir og holdes på plads til sukkeret er stivnet.

<b>Tips:
</b>Brug proppen fra en tuschpen til at lave hul i stjerner og hjerter.

Hvis man vil have brunkage­figurer, der står op, kan ­bunden på figuren dyppes i det smeltede sukker og limes fast på en brunkagebund fx et lille hjerte.

Hvis man vil drysse kagepynt på brunkagerne, pensles de først med æggehvide.

Brug pasteuristerede æggehvider, hvis kagerne skal ­spises.

Et brunkagehus holder ikke i al evighed. Opbevar det på et tørt sted, så holder det længst.


Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Ophæng af ikea skabe/reol 500 kr.
  • Vand / Vaskemaskine 990 kr.
  • Maling af diverse 3.000 kr.
  • Rosenbed 2.000 kr.
  • Afløb rens i køkkenet. 1.000 kr.
  • Montering af brusearmatur og bruserstang 1.000 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Brunkagehus
Kommentér på:
Brunkagehus

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce