Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Tilslutning af ny vaskemaskine - også el 1.000 kr.
  • Klip af hække 2.000 kr.
  • Samle et skab 500 kr.
  • Skrue bordben på bord 350 kr.
  • Opsætning af malertape 800 kr.
  • Tv Kommode, en tæppe og en mikrobølgeovn 500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Græsspisende katte
  • #1   18. jan 2020 Ha ha, den var god smiley . Men der må være noget i græsset de gerne vil have for Gustav spiser græs HVER gang vi går tur.
    Han "klipper" det i bitte små stykker som om han ved at ellers kaster han op. smiley


  • #2   18. jan 2020 Det er ikke katte, du har gående men køer. smiley

  • #3   18. jan 2020 Mmm mine plejer jeg at håndfodre med græs, fordi de ikke slev kan klippe det af, måske skal jeg bare hente en hel skål fuld ?? jeg prøver det da.

  • #4   18. jan 2020 de har faktisk 6 styks kattegræs stående
    men en skål med græs var åbenbart bare sjovere smiley

    Og stakkels Ninus kunne slet ikke være med

    hun fik resten med i buret smiley


  • #5   18. jan 2020 Katte spiser græs/grønt for at få b9 vitaminet folinsyre der primært er i frisk grønt

  • #6   18. jan 2020 Min første kat Freddy spiste altid græs. Ikke fordi han ville kaste op men bare fordi.... tror han kunne lide det


  • #7   19. jan 2020 Total chikane af Ninus smiley

  • #8   19. jan 2020 Hvorfor spiser katte græs – og folinsyre
    Det siges i folkemunde at katte spiser græs for at kaste hårboller op – det har jeg ikke kunne finde nogen dokumentation for. Hårboller ser jeg jævnligt – fine hårklumper – hvad jeg også jævnligt ser er et vandigt opkat med græsstrå i og ingen hår overhovedet.

    Levende væseners behov for folinsyre er det masser af info om.
    Således står der i Desmond Morris' bog "Katte": "Den nyeste og mest sandsynlige forklaring er, at katte tygger græs for at få små mængder kemiske bestanddele, som de ikke kan få fra deres kødkost, og som er vigtige for deres sundhed. Det stof, der er tale om, er et vitamin kaldet folinsyre, og det er vigtigt for katten, da det har betydning for dannelsen af hæmoglobin. Hvis en kat lider af folinsyremangel, går det ud over dens vækst og giver den en alvorlig blodmangel".

    Folinsyre, folsyre- B9 vitamin (folacin, folat)
    Folinsyre blev opdaget i 1931 i Bombay af dr. Lucy Wills. Hun forskede i sygdommen storcellet anæmi (blodmangel), som var almindelig blandt gravide kvinder.
    I et eksperiment med aber fik de det samme at spise som hendes patienter (polerede ris og hvidt brød). Det viste sig hurtigt, at aberne fik samme symptomer. Alle former for vitaminer blev prøvet, men intet hjalp. Hun konstaterede imidlertid, at gær kunne kurere sygdommen. Gæren måtte altså indeholde et hidtil ukendt stof, som kunne helbrede og forebygge den storcellede anæmi (blodmangel).
    Denne “Wills faktor” blev isoleret i 1941 fra spinatblade og fik navnet folinsyre (folium=blad).

    Den kemiske betegnelse for folinsyre er Pteroylglutaminsyre.
    Større naturlige forekomster af folinsyre findes i alle grønne planter, grøntsager, lever, nyrer, gær og hønseindmad.
    Folacin totalt indhold i fødevarer µg (mikrogram) pr. 100 g
    Ost, 30% fast 60,0
    Smør 2,8
    Svinekød, magert 2,1
    Kylling 12,0
    Svinelever 1000,0
    Kalvelever 1900,0
    Rødspætte 14,0
    Torsk 16,0
    Makrel 8,0
    Sild 10,0

    Det bør tilstræbes at få folinsyre fra naturlige kilder, da disse også indeholder andre næringsstoffer.
    Meget store dele af folinsyren går tabt ved kogning, konservering og ved opbevaring i dagslys. Alle celler i vor krop har brug for folinsyre til genopbyggelse af nye celler, blandt andet i forbindelse med produktion af røde blodlegemer i knoglemarv og milt. Det er bevist, at den levende celle ikke kan dele sig under fravær af folinsyre. Sammen med B12 vitamin bringer folinsyre blodet i kontakt med de forskellige væv.

    Kønsorganerne reagerer mindre følsomt på den østrogen, der er til stede ved folinsyremangel. Det kan medføre graviditetskomplikationer og relative mangelsygdomme i andre livsfaser.
    Hvis et foster lider af folinsyremangel, kan der opstå fosterskader, skader på det centrale nervesystem og hjernen. Fosterskader kan i et vist omfang forebygges ved indtagelse af folinsyre under graviditeten, men helst bør tilskuddet tages allerede inden svangerskabet. Mange kvinder, der aborterede eller fødte for tidligt, har senere kunnet gennemføre en vellykket graviditet som følge af folinsyretilskud. Gravide og diegivende har behov for dobbelt daglig dosis af folinsyre.

    Koncentrationen af folin i serum og røde blodlegemer falder til et lavt niveau hos killinger, hvis kost er folinfattig i mere end 9 uger efter fravænning. Væksten standsede og der udviklede sig små blærer/cyster hos disse killinger.
    Det er vigtigt, at hunkatten i og under drægtigheden har en naturlig fremkommet folinsyrebalance. Store mængder af folinsyre overføres fra hunkatten til killingerne via placenta (moderkagen) under den sidste trediedel af drægtighedsperioden. Dyreunger, der mangler folinsyre, er abnormale i grotesk grad. På samme måde har kvinder, der tager medicin, der optager dette vitamins plads i cellerne (folinsyre antagonist), født deforme og mentalt retarderede børn.

    Almindelige folinsyremangelsymptomer er: Svækket hukommelse, ulyst, depression, træthed, nedsat appetit, svimmelhed, muskel- og ledsmerter, betændelse i mundhulen og på tungen, åndenød, diarré (kan også hidrøre fra mangel på B6 vitamin og magnesium), luft i tarmen, gråbrun misfarvning af huden, hårtab, modtagelighed for infektioner og langvarig sårheling. Længerevarende folisyremangel kan medføre for lidt ilt til hjernen - og dermed nerveskader.
    Folinsyre er det B-vitamin, man oftest taler om i kræftforebyggende sammenhæng. Celleforandringer i livmoderhalsen opstået efter 3-4 års P-pillebrug (forekommer i USA hos 20% af kvinderne) går ofte væk efter 3-4 ugers massivt folinsyretilskud (10 mg daglig).

    Folinsyren kan ikke udnyttes, hvis B12 (cyanocobalamin) mangler. B12 (findes kun i animalske produkter) er indirekte nødvendig for immunsystemet, da folinsyre ikke kan udnyttes uden. Den er ikke studeret så indgående i forhold til immunsystemet, da det er svært at skabe B12-mangel hos dyr.

    Selv om blodmangel kan helbredes med folinsyre, kommer den hurtigt igen, med mindre man får nok C-vitamin. C-vitaminet forøger ikke blot jernoptagelsen og hæmoglobinproduktionen, men er også nødvendig for, at folinsyren kan omdannes til en brugelig form. Rotter, som syntetiserer deres eget C-vitamin, kommer sig ikke desto mindre meget hurtigere af en blodmangel, som skyldes folinsyremangel, når de får store doser af både C- og E-vitaminer.

    Optagelsen af folinsyre nedsættes blandt andet ved rygning. I dyreforsøg kan effekten af én generation rygende kattemødre måles 5 generationer frem, selv om ingen af de 4 følgende generationer blev udsat for røg. Man ved ikke, om dette resultat kan overføres til mennesker. Undersøgelser af moderkager (fra rygende kvinder) har vist abnormt store områder med vævsdød, hvilket medfører manglende overførsel af næringsstoffer til barnet. Børn og katte er passive rygere!
    Få timer efter indtagelse af folinsyre begynder knoglemarven at producere nye blodlegemer, og folinsyremangelen forsvinder hurtigt. Det er meget små mængder folinsyre, der skal til, for at behovet dækkes. Daglig tilførsel for voksne mennesker: 400 µg - for børn under 4 år 100 µg. 1 µg (mikrogram) = 1/1000 mg.
    Overdosering af folinsyre lader ikke til at have nogen større giftvirkning, da overskud udskilles med urinen, hvis behovene og lagrene er fyldt.

    Hovedparten af det jeg har kunnet få fat i omkring folinsyre, fortæller om, hvad der sker, hvis mennesker mangler folinsyre. Imidlertid tyder det på, at folinsyremangel hos dyr er lige så stor en katastrofe som hos mennesker.

    Én ting skal vi altid have i baghovedet: Katte er kødædere og IKKE vegetarer. De skal nok selv tage for sig af det grønne i det omfang de har brug for det, men det kræver naturligvis, at de har adgang til det!
    Ovenstående artikel skrev jeg for ca. 25 år siden – det er ikke lykkedes her i 2015 at finde de store nyheder (men har heller ikke brugt meget tid på det) om Folinsyremangel på kat.

    Haledefekt i form af krøllehale kan skyldes folinsyremangel det samme menes gøre sig gældende med killinger der taber en del af halen.

    Tilskud af folinsyre tilrådes i dag alle gravide kvinder for at forebygge neuralrørsdefekter især rygmarvsbrok og hjertefejl på fostre – om folinsyre også kan forebygge navle og andre typer af brok på kat er det ikke muligt at finde dokumentation for.

    Der deklareres på størstedelen af det foder der købes til kat der er tilsat folinsyre. Anbefalet dosis er 0,8 mg pr. kg ”dry matter”. Tørkost dry matter er ca. 90%, dåsemad ca. 25%.
    ________________________________________
    Referenceliste vedrørende folin:
    Tolonen, Matti: Vitaminer og mineraler
    Chaitow, Leon: Fuld af energi
    Holdford, Liz og Patrick: Mad til det ufødte barn
    Davis, Adelle: Bliv rask med rigtig ernæring og Spis sundt og hold dig rask
    Okholm, Lars: Okholms leksikon, vitaminer, mineraler og tilsætningsstoffer
    Lydeking, Eva: Ny ernæring, bind 1 og 2
    Yngve, Agneta: Kost som beskytter mod kræft
    Vet. publication USA, (Feline medicine and surgery 2. udg.) A.V.P 1975.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19824061
    http://www.netdoktor.dk/vitaminer/folinsyre.htm

    copyright: Lis Dahlstrøm, Sundisk Abyssiniere


  • #9   19. jan 2020 og så vil jeg anbefale pletter i luften - små bløde og runde blade. Har tidligere haft et par stykker der har fået opereret strå ud fra den bløde gane

    profilbillede
  • #10   19. jan 2020 Hold da op Lis * . * osv.
    Dejligt med lidt klog viden...
    Apropos klog synes jeg det er utroligt så kloge de er når de kan finde ud af at indtage det de mangler/lade være at indtage det de ikke tåler.
    F.eks har Gustav en kilde hvor han drikker vand udenfor. Men i samme øjeblik der kommer alger om sommeren drikker han ikke ad den mere.
    Og de kan jo ikke læse bøger eller fortælle det til hinanden.
    Katte er kloge smiley


  • #11   19. jan 2020 Er det en speciel variant af pletter i luften som kattene foretrækker. Har set to slags hvor der var forskel på bladenes størrelse. Jeg har en kæmpe balje med pletter i luften udenfor men har aldrig set en eneste kat røre den derimod går de gerne efter græs. Måske ved de ikke den kan spises. Min kaster meget sjælden hårboller op men græs er hun desparat efter lige nu. Dejligt at høre forklaringen på det.

  • #12   19. jan 2020 Pletter i luften...
    det er da noget man sover i smiley smiley smiley smiley


    profilbillede
  • *Berit *
    *Berit * Hjælpe-administrator
    Tilmeldt:
    aug 2016

    Følger: 5 Følgere: 501 Katte: 5 Emner: 5 Svar: 499
    #13   19. jan 2020 Jeg plukker tit græs til mine indekatte ,det er rigtigt godt for dem.

    profilbillede
  • #14   23. jan 2020 Pletter i luften til 10 kr i Rema 1000

    Sidste tilbudsdag lørdag


Kommentér på:
Græsspisende katte

Annonce